U Guči je juče svečano otvoren 49. sabor trubača. Sabor je otvorio ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić koji je rekao da je Guča, pored sportista, najveći srpski brend.

Mrkonjić je juče otvorio i deo novoizgrađenog puta od Lučana do Guče, čija je dužina tri kilometra. On je naglasio da će čitava dužina tog puta od 19 kilometara biti potpuno završena do početka 50, jubilarnog sabora, s obzirom na to da je on najkraća veza Guče sa magistralnom saobraćajnicom između Užica i Čačka.

Novinari iz Srbije i inostranstva, kojih je u Guču stiglo oko 200, na otvaranje tog puta stigli su specijalnim autobusom koji je nazvan „prvi srpski autobus“ iz 1939. godine i još je u upotrebi. Autobus će tokom Sabora trubača svakodnevno prevoziti goste iz Guče do Ovčarsko-kablarske klisure.

Mrkonjić je najavio da će u Guči na jesen biti otvorena Akademija za trubu u kojoj će se školovati mladi talenti. Prema njegovim rečima, Akademija će raditi u sklopu Univerziteta Megatrend, i prvi studenti će se upisivati od 15. septembra.

Sa otvaranja ovogodišnje smotre upućen je zvaničan poziv predsednicima SAD i Rusije Baraku Obami i Dmitriju Medvedevu kao i predsedniku ruske vlade Vladimiru Putinu da iduće godine budu gosti na toj manifestaciji. Predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović rekao je da očekuje da će Sabor iduće godine otvoriti predsednik Srbije Boris Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari