Naprednjaci izbegavaju da pošalju Radetu i Jojića u Hag 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Bivši radikali, a sada naprednjaci, nikada nisu promenili svoju nacionalističku politiku i zato ova vlast nikada neće izručiti Hagu Vjericu Radetu i Petra Jojića, a to pokazuje da Srbija ponovo ne poštuje svoje međunarodno preuzete obaveze, smatraju sagovornici Danasa – advokat Aleksandar Olenik i Goran Miletić, direktor Civil Rights Defendersa za Evropu.

Podsetimo, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) u Hagu uputio je još jedan zahtev vlastima u Srbiji da bez odlaganja uhapse i izruče Radetu i Jojića kako bi im se sudilo zbog optužbi za nepoštovanje Haškog tribunala, koji ih je još u oktobru 2012. optužio da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

U nalogu kineskog sudije Liu Daćuna se navodi da se ključni svedoci protiv Radete i Jojića jasno stavili do znanja da ne bi svedočili u Srbiji ako bi proces bio ustupljen srpskom pravosuđu.

Sudija Daćun je još jednom naglasio i da zvanični Beograd, po statutu Mehanizma, ima obavezu da sa tim sudom sarađuje i u predmetima protiv optuženih za nepoštovanje suda, te da ta odredba „preteže svaku domaću zakonsku prepreku“.

Međutim, Viši sud u Beogradu je 2016. doneo odluku da ne postoje zakonske osnove za hapšenje i izručenje Radete i Jojića jer nacionalni Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

Aleksandar Olenik podseća da je većina podržala hapšenje Guncatija i drugih iz udruženja veterana OVK, jer su zastrašivali žrtve ratnih zločina na Kosovu.

– Jojić i Radeta su učinili isto, zastrašivali su žrtve osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Isti zakon, međunarodno humanitarno pravo važi i za Guncatija i za Radetu i Jojića, ali su ovo dvoje na slobodi. Kod nas su radikali na vlasti od 2012. godine, bez obzira na promenu imena. Svi radikali, sada naprednjaci, uključujući i predsednika Republike, su tokom devedesetih javno podržali sve ratne zločine i to nastavljaju da rade. Takođe, većina naprednjaka ako ne i svi, javno negiraju genocid u Srebrenici. Samo kod nas izvršioci ratnih zločina i oni koji ih javno podržavaju vode državu i imaju ogromnu podršku građana – ističe Olenik.

Kako dodaje, bivši radikali a sada naprednjaci nikada nisu promenili svoju nacionalističku politiku, nikada se nisu odrekli ratnog zločinca Šešelja i nikada to neće učiniti.

– Zato ova vlast nikada neće izručiti Radetu i Jojića jer njih ne interesuje dobrobit građana, za njih postoje samo tuđi zločinci i samo oni trebaju da odgovaraju. Dok su im „naši“ ratni zločinci heroji, po kojima su davali imena ulicama, čije knjige sada štampaju, čija imena se nalaze na izbornim listama i koje svaki dan gledamo na gotovo svim televizijama. Na ovaj način vrše bestidnu reviziju istorije i ratova iz 90-ih, i otvoreno nastavljaju sa sprovođenjem nacionalističke politike koja je i dovela do genocida u Srebrenici. Zato su za sadašnju vlast Radeta i Jojić heroji i zato ih oni nikada neće izručiti. To je naš zadatak – naglašava Olenik.

Goran Miletić ističe za naš list da je „naizgled čudna“ odluka vlasti da ne uhapsi i izruči Radetu i Jojića.

– Njih dvoje nisu članovi vladajuće stranke, članovi parlamenta ili uticajni političari. Zbog toga se razlozi mogu tražiti eventualno u onome što oni znaju i što bi mogli reći ili u opredeljenosti predstavnika vlasti da odgovornost za ratne zločine ne bude tema od važnosti za Srbiju. Bez obzira šta je tačan razlog, pokazuje se da Srbija ponovo ne poštuje svoje međunarodno preuzete obaveze – ukazuje Miletić.

Vjerica Radeta je na svom Tviter nalogu povodom najnovijeg poziva Mehanizma u Hagu napisala: „Evo opet me nasekiraše. Dobro, šalim se“.

Ministarstvo pravde ne odgovara Danasu

Redakcija Danasa pisala je Ministarstvu pravde čak tri puta s pitanjem – Kako će Srbija da reaguje na najnoviji zahtev Mehanizma u Hagu da uhapsi i izruči Vjericu Radetu i Petra Jojića. Međutim, zvaničan odgovor nismo dobili. Nakon drugog mejla koji smo poslali Ministarstvu pravde, rečeno nam je odgovor kasni jer „nas je usporila, između ostalog i epidemiološka situacija, koja se upravo odrazila na nadležnu osobu za vaše pitanje“. Odgovor nismo dobili i posle trećeg mejla koji smo poslali sa istim pitanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari