U Italiji je pokrenuta istraga protiv mafijaškog klana Ndrangeta koji je optužen za trgovinu nuklearnim otpadom i za pokušaj pravljenja plutonijuma. Ta kalabrijska grupa poznata je po krvavom sukobu sa suparničkim klanom koji se dogodio u avgustu u Nemačkoj i u kojem je ubijeno šest osoba.

U Italiji je pokrenuta istraga protiv mafijaškog klana Ndrangeta koji je optužen za trgovinu nuklearnim otpadom i za pokušaj pravljenja plutonijuma. Ta kalabrijska grupa poznata je po krvavom sukobu sa suparničkim klanom koji se dogodio u avgustu u Nemačkoj i u kojem je ubijeno šest osoba.
Ndrangeta se tereti da je nelegalno isporučila šest brodova radioaktivnog materijala u Somaliju, kao i da je pokušavala da izvrši „tajnu proizvodnju“ drugog nuklearnog materijala. Istragom su obuhvaćena dva pripadnika te organizacije, kao i osmorica bivših radnika državne agencije za energetska istraživanja Enea.
Osmorica ljudi optužena su da su plaćala mafijašima za nuklearni otpad tokom osamdesetih i devedesetih. U to vreme središte agencije Enea bilo je u Rotondeli, gradu u pokrajini Bazilikata, koji se danas smatra „posebnim“ i „rizičnim“ otpadom. U svojim drugim centrima Enea proučava tehnologije nuklearne fuzije i fizije.
Veruje se da je Ndrangeta u početku bila banda koja se bavila otmicama, da bi zatim, zahvaljujući bliskim vezama s kolumbijskim kartelima, postala najveći evropski izvoznik kokaina. Ali, nova istraga mogla bi da pokaže da je delokrug poslovanja te organizacije još veći.
Zvaničnik agencije Enea koji je želeo da ostane anoniman opovrgao je optužbe istakavši da je kompanija uvek poslovala „u skladu s propisima i pod striktnom nacionalnom i međunarodnom kontrolom“. Istraga koju je započeo italijanski sudija iz grada Potence Frančesko Bazentini usledila je pošto je u časopisu Đornale objavljena policijska ispovest „osobe koja je okrenula leđa Ndrangeti“, u kojoj se detaljno opisuje njegova uloga u skladištenju nuklearnog otpada.
U članku se tvrdi da je upravnik agencije Enea platio mafijaškom klanu da brodovima prebaci 600 buradi toksičnog i radioaktivnog otpada iz Italije, Švajcarske, Francuske, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država u Somaliju. Budući da je na brodu koji je bio ukotvljen u luci u Livornu bilo mesta za samo 500 buradi, 100 buradi je krišom zakopano negde u južnoitalijanskoj pokrajini Bazilici. Takođe se navodi da pripadnici klana nisu želeli da zakopaju otpad u susednoj Kalabriji iz „ljubavi prema rodnom kraju“, kao i zbog toga što su već držali previše talaca u pećinama te pokrajine.
Isporuke Somaliji, gde je otpad zakopan posle podmićivanja lokalnih političara, nastavljene su i devedesetih kada je mafija počela da eksplozivom uništava nuklearne materije, uključujući i radioaktivni otpad iz bolnica, i šalje ih na morsko dno Kalabrijskog zaliva, ističe se u novinskom članku. Iako izvor blizak mafiji nije spominjao pokušaj proizvodnje plutonijuma, postoje sumnje da je to planirano kako bi se proizvedeni materijal prodao inostranim vladama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari