JKP Gradsko zelenilo: "Broj stabala u vreme Miloša Vučevića je dupliran" 1foto: Ekološki front Novi Sad

„Broj drveća u Novom Sadu dupliran je u poslednjih 10 godina. Od 2012. godine, radnici JKP Gradsko zelenilo posadili su 45.216 novih sadnica drveća. Da su na jednom mestu, nova stabla činila bi veliku šumu. Takođe, tokom poslednjih deset godina posađeno je i 342.000 komada šiblja i žbunja“, navodi se u odgovoru Gradskog zelenila na optužbe iz SSP-a da su posečena stabla završila u stranačkim furunama.

U saopštenju Stranke slobode i pravde navodi se da najavljena akcija orezivanja dotrajalih stabala zbog bolesti, klimatskih i mehaničkih uticaja „ne bi bila toliko zabrinjavajuća da JKP Gradsko zelenilo nema zle namere prema novosadskom zelenilu“, istakavši da je to preduzeće „samo doprinelo da usled bolesti, klimatskih i mehaničkih uticaja nestanu gotovo celi drvoredi“.

Međutim, iz tog Javnog komunalnog preduzeća tvrde da se o ozelenjavanju vodi računa više nego ikada u istoriji Novog Sada, s obzirom da je u periodu od jeseni do proleća posađeno 2.076 stabala, ali i da je podignut prvi park nakon pola veka, najavivši izgradnju tri nova parka. Takođe, demantovali su informaciju da koriste toping metodu orezivanja drveća, naglasivši da se suve i obolele grane uklanjaju na osnovu mišljenja stručnjaka.

Prethodno su iz SSP saopštili da su stabla na novosadskim ulicama žrtve „previše agresivnog orezivanja“ i da je „toping odavno je prevaziđen vid kontrole raste krošnje, kojim se maksimalno uklanja drvna masa“, nakon čega je potreno „i po dve-tri sezone da se ovi goli stubovi ponovo ozelene, što mnoge vrste ne mogu da prežive“.

„Građani nam sugerišu da odgovor možda treba tražiti u ceni kubika drva i javna je tajna da svako posečeno drvo u Novom Sadu završava u furunama lokalnih SNS aktivista i sigurnih glasova. Gradonačelniče Miloše Vučeviću, da li je to istina“, upitali su iz SSP-a.

„Za razliku od perioda između 2008. i 2012. godine, kada je Gradsko zelenilo seklo drveće da bi ga po nalogu političara kao uslugu za glas delilo zaposlenima i ljudima bliskim tadašnjoj gradskoj vlasti, da ih nalože u pećima i furunama, danas nijedan iver, nijedna grana ne završava kao ogrev“, tvrde iz Zelenila.

Oni ističu da je u tom periodu seča drveća bila glavna mera nege drveća i sistemska aktivnosti, te da je 2010. godine, na Bulevaru oslobođenja, od Železničke stanice do Mosta slobode posečen dvostruki drvored javora i platana, i da je u toj akciji uništeno 500 stabala u punoj snazi, po nalogu političara, među kojima su, kako su istakli, i osnivači SSP-a.

Iz Zelenila su dodali da je taj „drvocid“ finansiran iz gradskog budžeta, preko Uprave za zaštitu životne sredine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari