Za melodije koje se koriste kao zvona za mobilne telefone građani nisu dužni da plaćaju naknade za autorska prava niti za korišćenje fonograma, već samo ukoliko se mobilni aparat upotrebljava kao sredstvo za reprodukciju muzike u lokalu, objašnjava za Danas Nikola Vilotić iz Sektora za pravne poslove Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS).


Podsetimo, mediji su objavili da je vlasnici jednog frizerskog salona iz Beograda kontrolor OFPS-a naplatio godišnju naknadu za „korišćenje fonograma“ od 11.000 dinara zbog melodije na mobilnom telefonu. Vilotić objašnjava da je u ovom lokalu mobilni telefon služio kao sredstvo za puštanje muzike, a da nije bila reč o tome da je telefon zazvonio kada je neko pozvao određenu osobu.

– Ukoliko neko pušta muziku sa mobilnog telefona, to je isto kao i kada se javno pušta sa radija, plejera, računara, CD-a i slično. Tako je u konkretnom slučaju u salonu umesto sa radija puštana muzika sa mobilnog aparata. S obzirom na to da imaju memorijske kartice i da se na njih mogu snimati cele pesme, mobilni telefoni ujedno predstavljaju i aparate za reprodukciju – ističe Vilotić.

Na pitanje kako se procenjuje da li je reč o melodiji kao zvonu ili emitovanju pesama, Vilotić kaže da se kontrolori u objektima zadržavaju i do pola sata, tako da imaju dovoljno vremena da procene u koje se svrhe koriste telefoni. U slučaju da se telefon koristi kao sredstvo za reprodukciju, kazna se „piše“ vlasniku lokala u kojem je „zabeležen slučaj“.

Aleksandar Kovačević, direktor Organizacije za zaštitu autorskih muzičkih prava Sokoj, ističe za naš list da nema osnova za naplatu autorskih prava građanima koji koriste pojedine pesme kao zvona na telefonima. Prema njegovim rečima, naknada se naplaćuje onima koji distribuiraju melodije.

U Zavodu za zaštitu intelektualne svojine rekli su da pod tarifnik naplate korišćenja fonograma spada „bilo koji uređaj koji reprodukuje muziku“, pa se samim tim pod tu odredbu podrazumevaju i mobilni telefoni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari