Nedelju obeležili napadi na Majića i sastanak Vučića i Srba sa KiM (VIDEO) 1Foto: Pixabay/Congerdesign

U obilju informacija od prethodne sedmice izdvojili smo nekoliko događaja koji su je obeležili, kao i pet najčitanijih tekstova na Danasovom portalu.

Usvajanje Krivičnog zakonika, napadi na sudiju Majića i kritika Danas-a

Skupština Srbije usvojila je u utorak izmene i dopune Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih osoba. Taj deo izmena Krivičnog zakona deo je inicijative Fondacije „Tijana Jurić“ koju je potpisima podržalo 160.000 građana. Glasanje je sa skupštinske galerije pratio Igor Jurić koji je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo posle svirepog ubistva njegove maloletne ćerke.

Nedelju obeležili napadi na Majića i sastanak Vučića i Srba sa KiM (VIDEO) 2
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Uz poslanike vladajuće većine, za izmene i dopune Krivičnog zakonika glasali su i Đorđe Vukadinović iz opozicione poslaničke grupe „Pokret za Spas Srbije – Nova Srbija“, dvoje poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine, nezavisni poslanik Miladin Ševarlić i poslanici radikala.

Vladajuća većina u ponedeljak je u Skupštini Srbije tokom rasprave o amandmanima uputila kritike na račun predsednika Apelacionog suda Miodraga Majića koji se usprotivio uvođenju doživotne kazne zatvora za ubice i silovatelje dece i trudnica bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je da nije iznenađen kritikama koje mu je uputila vladajuća većina u Skupštini Srbije prilikom rasprave o izmenama Krivičnog zakonika, ali i dodao da je obaveza svakog stručnjaka da iskaže svoj stav, bez obzira na cenu.

Na meti kritike poslanika vladajuće većine našao se i dnevni list Danas. Ocenjeno je da je Danas odavno postao politički pamflet jedne grupacije stranaka i da medijskom manipulacijom od Majića želi da napravi žrtvu samo zato što “se Aleksandar Martinović u raspravi o Tijaninom zakonu usudio da maliciozne i zlurade Majićeve komentare nazove pravim imenom, licemerjem i lažnim humanizmom”.

Gugl uveo restrikcije Huaveju

Američki Gugl suspendovao je licencu kompaniji Huavej, što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema. Prethodno je Trampova Administracija stavila Huavej na crnu listu kompanija.

Nedelju obeležili napadi na Majića i sastanak Vučića i Srba sa KiM (VIDEO) 3
Foto: EPA-EFE RUNGROJ YONGRIT

Vest da će kompanije iz SAD prekinuti svaku saradnju sa kineskom kompanijom Huavej, te da zbog toga budući korisnici telefona ove kompanije neće moći da na svoje uređaje instaliraju Guglove aplikacije poput Play Store, You Tube, ili Gmaila sa zabrinutošću je dočekana i u Srbiji.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić povodom ovih restrikcija izjavio je da ne postoji bilo kakav osnov da Srbija raskida saradnju sa kineskom kompanijom Huavej i da ne želi da bude kolateralna šteta sukoba velikih telekomunikacionih kompanija.

Sredinom nedelje Gugl je ponudio Huaveju da privremeno obustavi suspenziju svoje usluge na njihovim telefonima. Ovaj potez usledio je nakon što je američko ministarstvo trgovine odlučilo da Huaveju odobri licencu na 90 dana, kako bi pomoglo njihovim postojećim korisnicima.

Sastanak Vučića sa predstavnicima Srba sa severa KiM

Nedelju obeležili napadi na Majića i sastanak Vučića i Srba sa KiM (VIDEO) 4
Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je država spremila „ograničene“ mere, od kojih su neke, kako je rekao, „vrlo snažne i oštre“ kao odgovor na odluku Prištine da ni posle devet meseci ne ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije. On je posle sastanka sa predstavnicima Srba sa severa Kosova kazao i da će nemačku premijerku Angelu Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona upoznati sa odgovorom Srbije na „anticivilizacijske i protivpravne takse“ Prištine na sastanku 1. jula u Parizu, ali i da će im reći da nastavka razgovora o statusu Kosova neće biti dok takse ne bude ukinute.

Političke stranke, pokreti i savezi koji su potpisali Sporazum sa narodom najavili su da neće učestovati na sednici Skupštine Srbije posvećenoj Kosovu i Metohiji, zakazanoj za ponedeljak, 27. maja, navodeći da to zasedanje „nije ništa drugo do rijaliti seansa i novo glumatanje predsednika Srbije sa lažnom opozicijom“. Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da će opozicija Izveštaj o Kosovu u kojem se, kako je rekao, „ne vidi koja je pozicija Srbije“ najverovatnije komentarisati iz hola Skupštine.

Ostavka Tereze Mej

Nedelju obeležili napadi na Majića i sastanak Vučića i Srba sa KiM (VIDEO) 5
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je u petak da će podneti ostavku 7. juna. Sa suzama u očima, ona je rekla da duboko žali jer nije uspela da izvede zemlju iz EU.

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je u petak da je britanska premijerka Tereza Mej hrabra žena prema kojoj ima veliko poštovanje a iz EK je saopšteno da ostavka britanske premijerke ništa ne menja u stavu evropske dvadesetsedmorice prema sporazumu postignutom za izlazak Velike Britanije iz EU.

FK Partizan osvojio Kup Srbije

Nedelju obeležili napadi na Majića i sastanak Vučića i Srba sa KiM (VIDEO) 6
Foto: Beta/Branislav Božić

Fudbaleri Partizana odbranili su trofej Kupa Srbije, pošto su u finalu tog takmičenja u Beogradu pobedili Crvenu zvezdu sa 1:0. Jedini gol na stadionu „Rajko Mitić“ postigao je Bojan Ostojić u 14. minutu. To je 16. trofej Kupa za Partizan, četvrti uzastopni, dok crveno-beli, na drugoj strani, nisu uspeli da posle 12 godina osvoje „duplu krunu“. Tok i finale fudbalskog Kupa Srbije razobličili su sve adute i slabosti večitih rivala.

Pet najčitanijih tekstova prethodne nedelje

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari