Početak nove školske godine za decu iz vrtića u Kostolcu po mnogo čemu bio je jedinstven. Za mnoge, prvo odvajanje od roditelja jer su stasali za „školicu“, a osim toga, objekat je dograđen- novi prostor, nove vaspitačice, a za zaposlene mnogo novih obaveza i rada sa decom. O svemu ovome govorila nam je Jasna Balog, glavni vaspitač Vrtića „Majski cvet“ u Kostolcu.

– Po pravilu, septembar je osmišljen mesec, tu su dodatne grupe, još tri vapitačke grupe… Imamo sedam vaspitačkih grupa, četiri jasličke, tri grupe „četvoročasovaca“, dve predškolske grupe… 250 deteta na celodnevnom boravku, oko 55 novih. Što se tiče novih, najmlađih, poštovani su zadati kriterijumi, ali ovih dana traži se mesto više u jaslicama. Ili roditelji nisu imali poverenja i prijavili decu na vreme, neki nisu obnovili ugovore, svejedno, ali evidentno je da ima još neupisane dece. I predškolaca ima dosta, dve grupe su nam usled nedostatka prostora u Osnovnoj školi „ Jovan Cvijić“. Realno gledajući, u odnosu na potrebe, broj stanovništva, Kostolcu nedostaje još jedan objekat za vrtić, kaže glavni vaspitač.

– U periodu od 5. do 10. oktobra imali smo Dečiju nedelju, tradicionalnu manifestaciju kojom se pokazuje i iskazuje društvena briga o deci. Uspostavljena je, već je to uobičajeno, saradnja sa školom, lokalnom samoupravom, naravno i roditeljima. Ove godine manifestacija se odvijala pod sloganom: „Biće pravde na svetu i znanja i lepote i deca će spasiti planetu od mržnje i prostote“. U okviru Dečije nedelje ulicama Kostolca prošetao je naš tradicionalni maskenbal, u ovom događaju uvek učestvuju kako deca, tako i roditelji, u izradi kostima, vaspitači u osmišljavanju eventualnog programa, deca u realizaciji, tako da bi bilo šteta kada bi se nešto tako izostavilo, posebno kada donosi opšte zadovoljstvo, ističe Jasna Balog.

– Istakla bih da uspevamo da ostvarimo saradnju kako sa roditeljima, tako i sa sredinom, lokalnom samupravom, Mesnom zajednicom, a i sa Privrednim društvom TE- KO Kostolac. Zahvaljujući ovoj saradnji, uz njihovu pomoć, imamo novu ogradu oko Vrtića radi bolje bezbednosti dece, a ovim putem bih obavestila i roditelje da smo skoro dobili nalog o zaključavanju vrata, roditelji imaju naše brojeve telefona. Osim toga, dvorište nam je sada lepo sređeno, imamo nove mobilijare koji su zaista kvalitetno urađeni, što je najvažnije, bezbedni za decu.

– Što se tiče novoizgrađenog dela vrtića u Kostolcu, nastavlja Jasna Balog, otpočeo je sa radom sa malim zakašnjenjem usled tehničkih problema, sada je opremljen kvalitetnim didaktičkim pomagalima, o čemu Dečija ustanova „Ljubica Vrebalov“ vodi računa i to je obezbeđeno. To omogućava kvalitetan rad sa decom, oni na taj način rešavaju probleme, sprovode aktivnosti… imamo nove zavese, doduše još nam nedostaje audio – vizuelna oprema, treba imati na umu da je u pitanju novi prostor i nemamo sve odjednom, nedostaje nam još nameštaja, ali nabavljaćemo sve to potrebi. Naročito se vodi računa o higijeni, i na to ustanova obraća posebnu pažnju, opremljena nam je kuhinja, vodi se računa o zdravoj hrani, to je prioritet pa je sledeća manifestacija koja nas očekuje „Vitaminijada“.

U novom delu objekta Vrtića „Majski cvet“ smeštena je predškolska grupa, najmlađa vrtićka i starija jaslička.

Nesumnjivo, u ovom vrtiću u Kostolcu deci je lepo, imaju uslove za bezbedan i kvalitetan rast i razvoj, kako saznajemo ostalo je da se uredi još prilaz Vrtiću što je zavrtano programom i mora se realizovati, znači nedostaje audio – video oprema i još po nešto… valjda će eventualni sponzori imati sluha. I što je evidentno, i pored dogradnje, nedostaje prostora, znači dece u Kostolcu ima i to treba poštovati, imati sluha i ulagati u ovakve objekte.

 

Na listi čekanja 500 zahteva

U Požarevcu je počeo sa radom novi, dograđeni deo dečjeg vrtića „Pčelica“, koji će moći da primi 70 mališana. Izgradnja novog dela koji se sastoji iz tri prostorije počela je u junu ove godine i za nju je iz gradskog budžeta izdvojeno 3, 2 miliona dinara. Dogradnjom novog dela stvoreni su uslovi za rad još tri nove grupe, dve jaslene i jedne vrtićke. Ovo je drugi dograđeni objekat koji otvoren od početka godine na teritoriji grada Požarevca. Prvi je počeo sa radom u junu, u dečjem vrtiću „Majski cvet“ u Kostolcu, koji je time stvorio uslove za prijem još 70 mališana. Za prijem novih radnika u proširenom delu kostolačkog vrtića iz gradskog budžeta obezbeđeno je 1,6 miliona dinara. Dogradnjom navedena dva objekta i dobijanjem novog prostora samo delimično je rešen problem prijema novog broja mališana, jer je na listi čekanja oko 500 zahteva zaposlenih roditelja iz Požarevca i okolnih naselja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari