Članovi Laburističke partije glasali su juče za novog lidera, trka koja bi mogla da ima ozbiljne implikacije na vladajuću koaliciju izraelskog premijera Ehuda Olmerta i njegov lični politički opstanak.
Dva vodeća takmičara u trci – bivši premijer Ehud Barak i politički došljak Ami Ajalon, bivši šef agencije za unutrašnju bezbednost – izjavili su da će raditi u pravcu svrgavanja s vlasti premijera Olmerta koji je izgubio poverenje zbog prošlogodišnjeg lošeg rukovođenja ratom u Libanu.

Članovi Laburističke partije glasali su juče za novog lidera, trka koja bi mogla da ima ozbiljne implikacije na vladajuću koaliciju izraelskog premijera Ehuda Olmerta i njegov lični politički opstanak.
Dva vodeća takmičara u trci – bivši premijer Ehud Barak i politički došljak Ami Ajalon, bivši šef agencije za unutrašnju bezbednost – izjavili su da će raditi u pravcu svrgavanja s vlasti premijera Olmerta koji je izgubio poverenje zbog prošlogodišnjeg lošeg rukovođenja ratom u Libanu. Ajalon je obećao da će povući centrističke Laburiste iz partnerstva s Olmertom ukoliko premijerova partija Kadima ne izabere novog lidera. Neki visoki laburistički zvaničnici protive se izlasku iz vladajuće koalicije. Ali ukoliko tih 19 članova Laburista napuste stranku to će možda primorati premijera da traži parlamentarnu podršku od religioznih ili jastrebovskih partija koje vode konzervativniji politiku prema Palestincima.
Više od 104.000 ljudi registrovano je za jučeranje glasanje. Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je trka za naslednika ministra odbrane Amira Pereca za lidera Laburista tesna. Najviše šansi imaju Barak i Ajalon, Perec je tek na trećem mestu, dok su dva druga kandidata daleko iza. Istraživanja takođe pokazuju da niko od pet kandidata Laburista neće dobiti 40 odsto glasova neophodnih za pobedu u prvoj rundi. Druga runda trebalo bi da bude održana 13. juna između dvojice vodećih kandidata.
Konačnu odluku Laburista povodom toga da li ostaju u koaliciji doneće centralni komitet partije. Mnogi članovi komiteta protive se napuštanju vlade prvo zbog toga što žele da laburisti zadrže svoja mesta u kabinetu, a drugo jer se plaše reizbora Netanijahua. Kao politički novajlija Ajalon bi jedno vreme mogao da radi na izgradnji svoje popularnosti unutar laburističke stranke.
Baraku koji je jednom zbačen s premijerske pozicije posle erupcije palestinskog nasilja pre sedam godina neophodna je rehabilitacija poljuljanog imidža u javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari