Nekadašnji urednik Politike Žarko Rakić na čelu Saveta RTS-a 1Foto: Miroslav Dragojević

Nekadašnji glavni urednik Politike Žarko Rakić izabran je za predsednika Programskog saveta Radiotelevizije Srbije, a za njegovog zamenika izabran je novinar te kuće Vladimir Palikuća, prenosi danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Rakić je potvrdio UNS da je na tu funkciju izabran na prvoj sednici Programskog saveta, koja je održana 1. jula u Novom Sadu.

O planovima novoizabranog Programskog saveta RTS raspravljaće se na sledećoj sednici, koja je planirana za septembar.

Članovi programskog saveta izabrani u junu ove godine su direktorka niške TV Zona plus Slađana Ostojić, reditelj Srđan Arsenijević, kulturolog Dragan Nikodijević, Ivana Milovanović, novinarka i arheolog Gordana Raković Rudović, novinari Jakša Šćekić, Vesna Bjelić i Zoran Ostojić, operski pevač Oliver Njego, kompozitor Miroljub Ranđelović Rasinski, Ivan M. Petrović, Marija Nikšić i Jelena Vlku.

Programski savet stara se o interesu slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja, razmatra ostvarivanje programske koncepcije i kvaliteta programskog sadržaja javnog medijskog servisa, prati sprovođenje programskih načela i obaveza utvrđenih zakonom i u vezi sa tim obaveštava, daje preporuke i predloge generalnom direktoru i Upravnom odboru RTS.

Najmanje jednom godišnje organizuje javnu raspravu o programskom sadržaju javnog medijskog servisa.

Programski savet ima 15 članova koje bira Upravni odbor RTS iz reda stručnjaka u oblasti medija i medijskih poslenika, naučnika, stvaralaca u oblasti kulture i predstavnika udruženja čiji je cilj zaštita ljudskih prava i demokratije, a na predlog Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje.

Članovi Programskog saveta ne mogu biti nosioci javnih i političkih funkcija, mandat članova tog tela je četiri godine i oni ne mogu biti ponovo izabrani, navodi UNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari