Situacija na Čigoti, gde je nakon tri dana požarom zahvaćeno oko 150 hektara šume i hiljadu hektara pašnjaka, juče je bila bolja. Vatrogasci, zaposleni u javnom i komunalnom sektoru Čajetine, meštani i drugi dobrovoljci uspeli su da delimično stave požar pod kontrolu.


Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, rekao je za Danas da je vatra zaustavljena prema naseljima Rakovica i Čepovo, čime je zaštićena i najgušća borova šuma. Tokom protekle noći, izgoreli su dve vikendice i dva napuštena objekta od drveta.

– Najkritičniji deo je pod kontrolom, ali sada je teško na pravcima ka Međem Dolu, Carevom Polju i naselju Gajevi. Nepristupačan teren i jak vetar, koji često menja pravac, ometaju gašenje požara“, kazao je Stamatović, dodavši da očekuje da do kraja jučerašnjeg dana vatra i na na tom pravcu bude pod kontrolom.

On je istakao da je, osim 107 vatrogasaca iz užičkog regiona i drugih delova Srbije, u gašenju vatre angažovano više od 150 zaposlenih u opštinskim komunalnim preduzećima i drugim ustanovama i meštani, a da su vlasnici ugostiteljskih objekata obezbedili hranu i piće.

– Trenutno je angažovan i jedan helikopter niz Niša, a očekujemo da nam pošalju još dve letelice MUP-a Srbije za gašenje požara“, dodao je on i naveo da „još uvek nema indicija o mogućem uzroku požara“.

Pored Čigote, požar je juče zahvatio i nekoliko desetina hektara planine Tare i to na onom području koje je bilo pod vatrom pre desetak dana. U Užicu, vatrogasci su juče gasili požare na području Marijinog Brega, Čakovine i Sevojna, pa su čelnici Vatrogasno-spasilačke brigade, čiji su pripadnici, zbog učestalih požara, stalno na terenu, apelovali na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari