Nema takmičenja iz biologije 1Foto: EPA-EFE/ Darek Delmanowicz

Srpsko biološko društvo (SBD) je odlučilo da ove školske godine neće organizovati takmičenja iz biologije za učenike osnovnih i srednjih škola zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona, potvrdio je za Danas Miroslav Živić, predsednik SBD.

Ova odluka, kako je rekao, nije doneta olako, a iza stava SBD stoji mišljenje nekoliko stotina nastavnika biologije iz osnovnih i srednjih škola.

Društvo je o tome obavestilo Ministarstvo prosvete još 5. januara, nakon čega su predstavnici Ministarstva održali sastanak sa predsednikom Društva, tražeći da SBD još jednom razmotri svoju odluku.

Posle sastanka Komiteta za obrazovanje SBD potvrđen je raniji stav da bi organizacijom takmičenja u trenutnim okolnostima bila zadovoljena forma, ali ne i suština – da učenici pokažu izuzetno znanje.

Živić napominje da su zbog skraćenih časova na 30 minuta deca bila u prilici da steknu tek osnovno znanje, a da zbog ograničenog vremena koje učenici provode u školi nije bilo moguće organizovati dodatnu nastavu.

I tamo gde se ona održava onlajn, postoji ograničenje jer nemaju svi učenici u Srbiji uslove da je prate.

On dodaje da takmičenje podrazumeva da se učenici nalaze u jednakim uslovima i da imaju istu polaznu osnovu, ali su zbog pandemije mnoga deca diskriminisana jer su izostajala sa nastave zbog toga što su im roditelji bili bolesni ili su i sama imala kovid.

Takođe je bilo obolelih među nastavnicima, pa su njihovi učenici dobili manje znanja, od đaka čiji su nastavnici sve vreme držali nastavu.

Živić ukazuje na još jedan važan aspekt, a to je bezbednost, jer se ne zna kakvi će biti epidemiološki uslovi krajem februara i početkom marta, kada su planirana školska i opštinska takmičenja.

Nastavnici sa kojima smo razgovarali kažu da je zabranjeno da na dodatnoj nastavi spajaju učenike iz različitih odeljenja i razreda, a planiraju se takmičenja gde će se sresti đaci iz različitih škola, mesta i okruga.

Održavanje takmičenja u uslovima pandemije bilo bi svesni izlaganje učenika visokom riziku zaražavanja, u vremenu kada izvestan broj đaka i nastavnika oseća posledice preležane infekcije virusom korona, stav je Srpskog biološkog društva.

Miroslav Živić kaže da je Ministarstvo ponudilo pomoć da se u organizaciju takmičenja uključe školske uprave (prošle godine su one isključene upravo odlukom Ministarstva) i da se republička takmičenja održe u Viminacijumu i Tršiću, ali da to ne rešava ključni problem – da đaci već godinu dana nastavu pohađaju u vanrednim okolnostima.

– Ministarstvo smatra da bi takmičenje trebalo organizovati zbog dece, a naš stav je obrnut, da to ne treba uraditi upravo u interesu dece, jer su ona već opterećena i pod stresom. Možda ima neki procenat učenika koji bi bio spreman za takmičenje, ali napominjem da je takvih učenika jako malo, a takmičenje iz biologije je jedno od najmasovnijih u Srbiji – navodi Živić.

Iako su srednjoškolci koji pobede na republičkom takmičenju oslobođeni polaganja prijemnog ispita iz biologije na nekim fakultetima, Živić smatra da đaci neće biti oštećeni zbog neodržavanja takmičenja.

– Mi ne organizujemo takmičenje da bi neko bio oslobođen prijemnog već oni koji se pokažu dobri između ostalog bivaju oslobođen od prijemnog jer su već pokazali izuzetno znanje. Takmičenje nije beneficija već nagrada za nekog ko ima izuzetno znanje i on bi svakako prijemni uradio odlično, tako da sa te strane deca nisu oštećena – uveren je Živić.

Teško izvodljivo

Gradski odbor unije sindikata prosvetnih radnika Zaječar predložio je da se ove godine zbog epidemije takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola održe onlajn, revijalno ili bez proglašavanja pobednika, jer bi u suprotnom to napravilo velike probleme pri proglašavanju tehnoloških viškova. Sindikat podseća da je Posebnim kolektivnim ugovorom za škole predviđeno da se ostvareni plasman učenika na takmičenju računa nastavniku mentoru prilikom proglašavanja tehnološkog viška. Unija Zaječara smatra je kvalitetno organizovanje takmičenja u vreme epidemije teško izvodljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.