Nepoznata sudbina peticije protiv izgradnje nebodera na Bežanijskoj kosi 1Foto: Bežanija ostaje - Kosa prkosi

Inicijativa „Bežanija ostaje, Kosa prkosi“ i dalje ne zna šta je sa peticijom protiv izgradnje tri nebodera na početku Bežanijske kose, niti da li su usvojene izmene i dopune Detaljnog regulacionog plana, rekla je za FoNet predstavnica te inicijative Nevena Rašić.

 

Ona je objasnila da je inicijativa prikupila više od 6.000 potpisa i peticiju predala Skupštini Beograda, kao i da je 31. maja učestvovala na javnoj raspravi, posle koje je Gradska komisija za planove trebalo da odlučuje o izmenama i dopunama Detaljnog regulacionog plana, ali da do danas nisu dobili nikakav odgovor.

Prema njenim rečima, bilo je planirano da kule budu visoke stotinu metara, a jedna čak 120 metara sa šoping centrima i pratećim objektima, poput skladišta, podzemnih i nadzemnih garaža.

„Mi smo se udružili kako bismo dokazali da bi ovo imalo nesagledive negativne posledice po stanovništvo Bežanijske kose i ceo ovaj kraj Novog Beograda“, rekla je Rašić i dodala da su neke od posledica preopterećena infrastruktura, zagađenost i buka.

Kako je istakla, jedan pojas šume na obodu Bežanijske kose, površine dva hektara, već je posečen.

„Ako bi se drveće koje se nalazi tik uz auto-put saseklo zbog izgradnje ovakvog megalomanskog projekta, mi bismo ostali bez pluća Bežanijske kose, uništila bi se flora i fauna, tu živi 67 vrsta ptica, zečevi i fazani“, kazala je Rašić.

Izgradnja tog projekta imala bi i posledice po društveni život naselja, jer se građani, kako kaže, okupljaju na sportskim terenima i parkovima.

„Mi smo svesni da je ova pozicija urbanistički atraktivna i vredna zbog toga što se nalazi u blizini značajnih gradskih i međugradskih pravaca, ali smo isto tako svesni da ovom izgradnjom ne bi profitirali stanovnici, već bi profitirao samo i jedino investitor“, poručila je ona.

Nevena Rašić je ukazala da se jedan od velikih problema u naselju pojavio početkom jula i ponavljao se skoro svake večeri, a to je intenzivno zagađenje.

„To nije ovo zagađenje koje mi imamo sada kada je počela zimska sezona, ovo je bila neka izmaglica, neki izrazito neprijatan miris koji se spuštao u vidu magle“, rekla Rašić i dodala da stanari nisu mogli da odrede odakle to zagađenje dolazi, niti koji je uzrok.

„Zvali smo, pisali, nadležne službe su davale neke odgovore, koji su imali neku birokratsku formu, ali se ništa konkretno nije desilo, jer izgleda da se niko time ne bavi i da ne želi da se time bavi“, istakla je Rašić.

Osim protivljenja izgradnji nebodera, inicijativa se kroz viber grupe i društvene mreže okuplja i organizuje akcije čišćenja kolovoza, parkinga, prilaza zgradama, parkova i dečjih igrališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari