Neshvatljiva izjava Danice Grujičić, kažu lekari u Zrenjaninu, Kragujevcu, Šapcu, Užicu, Vranju, Novom Sadu, Novom Pazaru i Nišu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Prva na listi Srpske napredne stranke (SNS) za parlamentarne izbore i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju KCS doktorka Danica Grujičić, u emisiji “Reč na reč“ na Radio televiziji Srbij,  na konstataciju da je Srbija po broju umrlih lekara od koronavirusa jedna od najgorih država u svetu, zatražila  je od opozicionih učesnika u emisiji da dokažu da su lekari umrli „samo od kovida“.

„To je zaista neshvatljivo. Što bi se reklo „andergraund mozga”. Treba pitati tu osobu koja je to izjavila šta je pod tim mislila, jedini je komentar doktora Predraga Delića, epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

„Zašto je kod nas tako velika smrtnost lekara i medicinskog osoblja od kovida 19? Kakav je to odgovor da treba da se dokaže da su lekari umrli od korona virusa. Prosto me je razočarala. To je uvreda za lekare koji su se žrtvovali spašavajući druge ljude, uvreda i za njihove porodice“, kaže dr Veljko Krstonošić koji na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu predaje farmaceutsko inženjerstvo i predsednik je Gradskog odbora DS.

U Vranju broj preminulih kolega nije hteo da komentariše nijedan lekar, a Steva Stanišić, načelnik intenzivne terapije na Klinici za infektivne bolesti u Nišu kaže da je izjava doktorke Danice Grujičić „čista glupost“.

„Ta žena je toliko ostrašćena da ne vodi računa šta priča. Ko je doktore i sve druge ljude zvanično proglasio umrlim od kovida? Pa nije to uradila opozicija i neke strane sile već država Srbija“, smatra doktor Stanišić.

Neshvatljiva izjava Danice Grujičić, kažu lekari u Zrenjaninu, Kragujevcu, Šapcu, Užicu, Vranju, Novom Sadu, Novom Pazaru i Nišu 2
Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

ZRENJANIN: „Podružnica lekara Zrenjanina je svakako pratila dešavanja u toku same pandemije kovida, a naročito vezano za svoje članove.

Na žalost, bilo je zdravstvenih radnika koji su preminuli a među njima i lekara upravo usled infekcije kovidom, bilo da je ona bila primarna infekcija ili u sklopu komorbiditeta. Zaražavanja je bilo i na radnom mestu i van njega“, kaže dr Bojana Vještica, predsednica Podružnice lekara Zrenjanin, DLV.

Kako je objašnjeno Danasu, jednog trenutka je Srpsko lekarsko društvo tražilo spisak preminulih lekara, i zrenjaninska podružnica DLV u Zrenjaninu ga je dostavila.

Na spisku preminulih lekara u Srbiji, koji je sačinila i objavila na svoj sajtu Lekarska komora Srbije, nalazi se preko 90 imena a među njima i doktorka iz Zrenjanina dr Marina Tošić.

Marina je bila lekar u Perlezu, a preminula je početkom 2021. godine, kako je tada saopštila njena matična kuća.

Dr Marina Tošić, specijalista opšte medicine iz Doma zdravlja u Zrenjaninu preminula je od posledica virusa korona.

Od posledica korone preminula je i specijalista ORL i dugogodišnja načelnica ORL odeljenja zrenjaninske opšte bolnice Dr Danica Ognjenović, lekar u penziji.

Prošlog februara od posledica korona virusa preminula je i Zrenjaninka dr Žanka Subić, specijalista epidemiolog, zaposlena u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin.

Ona je posthumno odlikovana od strane Podružnice lekara Zrenjanin, koja je dodeljivala nagrade za borbu protiv kovida pojedincima i ustanovama. Doktorka Subić , koja je u jeku epidemije obolela i preminula od kovid infekcije, odlikovana je spomenicom za doprinos borbi protiv kovid infekcije.

Na spisku zrenjaninskih lekara koji su preminuli od korone nalazi se i specijalista ortopedije dr Lazar Endre.

Od korone je preminuo i poreklom Sečanjac Dr Novak Vukoje, primarijus otorinolaringologije.

Poslednji slučaj zabaležen je protekle nedelje, kada je od posledica korone preminuo neuropsihijatar u penziji dr Milan Dautović.

KRAGUJEVAC: „To je zaista neshvatljivo. Što bi se reklo „andergraund mozga”. Treba pitati tu osobu koja je to izjavila šta je pod tim mislila, jedini je komentar doktora Predraga Delića, epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac na izjavu koleginice Danice Grujičić.

Kragujevački pulmolog, dr Bora Evtov, preminuo je 15. decembra 2020. u 64. godini, posle jednomesečne borbe sa korona virusom. Doktor

Bora Evtov, radio je na Klinici za pulmologiju kao specijalista pneumoftiziolog od 1989. godine, a poslednjih godina bio je šef Kabineta za bronhoskopiju. Svojim angažovanjem i stručnim znanjem bio je jedan od pionira i začetnika moderne bronhologije i bronhoskopije u Kragujevcu. Bitku sa virusom kovid-19 izgubio je na Klinici za pulmologiju kragujevačkog kliničkog centra u kojoj je kao lekar proveo čitav radni vek.

Lekar dr Nikola Maraš, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije iz Kragujevca, preminuo je 25. februara 2021. godine od posledica infekcije korona virusom.

Na predlog građana Kragujevca i kolega po doktoru Evtovu je prošle godine u Kragujevcu ponela ime ulica koja prolazi pored Grudnog odeljenja Kliničkog centra, a predsednik Aleksandar Vučić ga je posthumno odlikovao.

 

Neshvatljiva izjava Danice Grujičić, kažu lekari u Zrenjaninu, Kragujevcu, Šapcu, Užicu, Vranju, Novom Sadu, Novom Pazaru i Nišu 3
Foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

VRANJE: Niko od lekara u Vranju nije bio dostupan za komentar izjave direktorke Instituta za onkologiju i radiologiju KCS, Danice Grujičić.

Neuropsihijatar Radovan Kostić, iz Vranja, preminuo je 17. novembra 2020. od posledica koronavirusa, u 63. godini života. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Nišu 1983, a specijalizaciju iz neuropsihijatrije završio 1992. u Beogradu. Subspecijalizaciju iz neurofiziologije i epileptologije završio je, takođe u Beogradu, 2000. godine. Magistrirao je na temu: „Uticaj novih antiepileptika na kognitivno funkcionisanje u razvojnom dobu“. Od 1994. do 2003. bio je zaposlen na odeljenju neurologije, kada počinje da radi u sopstvenoj neuropsihijatrijskoj ordinaciji „Aura“ u Vranju. Kostić se, uporedo sa aktivnim, bavio i naučnim radom. Poreklom je iz sela Radovnica, opština Trgovište.

Patolog Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Bujanovac, Preševo i Medveđu i bivši ministar zdravlja i odbrane, preminuo je 5. oktobra 2021. od posledica infekcije koronavirusom. Rođen je 9. novembra 1954. u Tegovištu kod Vladičinog Hana. Medicinski fakultet u Nišu završio je 1980, a doktorirao 1997. Specijalizaciju za sudsku medicinu i patologiju završio je na VMA 1988. godine, a u čin general-majora unapređen je 2001. Karijeru je započeo kao vojni lekar u Peći i Vranju, a bio je i patolog na ratištima bivše Jugoslavije. Najmlađi je načelnik VMA, na čijem je čelu bio od 2002. do 2005. godine.

Specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterologije, Zvonimir Đorđević, rođen 1954. u Donjem Žapskom kod Vranja, preminuo je 19. jula 2020. godine od posledica koronavirusa. Do 2016. bio je na čelu vranjske Bolnice. Medicinski fakultet završio je u Nišu 1980, specijalizaciju iz interne medicine 1994, a subspecijalizaciju iz gastroenterohepatologije 2000. godine.

Specijalista interne medicine, Svetislav Mišić, preminuo je 5. jula 2020. godine u Kliničkom centru u Nišu od posledica koronavirusa. Rođen je 1954. u Vranju, gde je završio Gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Nišu, gde je završio postdiplomske studije iz endokrinologije i specijalističke studije iz interne medicine. Vodio je Dispanzer za lečenje dijabetesa u Domu zdravlja u Vranju.

UŽICE: „Zvanično, u Zdravstvenom centru Užice, od korona virusa nije preminuo nijedan lekar koji je bio u radnom odnosu. Lekari iz Užica, koji su preminuli, bili su penziji, a lekar iz Arilja je preminuo od teške bolesti“, kazala je za Danas Danijela Vasiljević, porparolka ZC Užice u čijem sastavu su četri bolnice i deset domova zdravlja na području Zlatiborskog okruga.

U Zlatiborskom okrugu, a prema podacima Lekarske komore Srbije, tri lekara su preminula od posledica infekcije korona virusom, ali u upravi Zdrastvenog centra Užice objašnjavaju da su njih dvoje, u trenutku smrti, bili penzioneri, a da je treći lekar preminuo od karcinoma.
Međutim, na sajtu LKS nije navedeno da je, od posledica infekcije istim virusom, preminula i dr Radmila Smiljanić, dugogodišnja načelnica Službe za transfuziju užičke bolnice koja je, takođe, bila u penziji, a koja je umrla 22. oktobra prošle godine.

Dr Ljiljana Ponjavić, specijalistkinja anesteziologije sa reanimatologijom u užičkoj bolnici, koja je bila u penziji, preminula je 27. jula 2020. od posledica infekcije korona virusom.

Dr Radiša Cvijović, specijalista opšte hirurgije, radio je u bolnici u Užicu i bio je načelnik hirurgije. Penzionisao se 2015. godne, a od posledica infekcije virusom korona, kako je navedeno na sajtu LKS, preminuo je 27. novembra 2020. godine.

Dr Raško Šaponjić, specijalista opšte medicine koji je radio u Domu zdravlja u Arilju, za koga je u upravi ZC Užice Danasu rečeno da je bolovao od teške bolesti, preminuo je 31. januara 2021. godine od, kako piše na sajtu LKS, posledica infekcije korona virusom.

NOVI SAD: Dr Veljko Krstonošić, koji na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu predaje farmaceutsko inženjerstvo i predsednik je Gradskog odbora DS, kaže da je razočaran izjavom dr Danice Grujičić, za koju kaže da je respektabilan lekar.

„Nije tačno da je sve u borbi protiv korona virusa bilo dobro. Treba da razgovaramo o tome kako da se ubuduće bolje organizujemo i pripremimo za tako velike izazove. Zašto je kod nas tako velika smrtnost lekara i medicinskog osoblja od kovida 19. Kakav je to odgovor da treba da se dokaže da su lekari umrli od korona virusa. Prosto me je razočarala. To je uvreda za lekare koji su se žrtvovali spašavajući druge ljude, uvreda i za njihove porodice“, kaže Krstonošić.

U Vojvodini nema podataka o tome koliko je ljudi u protekle dve godine umrlo od kovida 19. Te podatke sakrio je od javnosti Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, a i Klinički centar Vojvodine, sem u prvih nekoliko nedelja pandemije, nije objavljivao koliko je preminulo pacijenata koji su bili lečeni u klinikama. Naročito je od početka bila tajna koliko je lekara i drugih medicinskih radnika izgubilo bitku sa tom bolešću.
Spisak preminulih lekara moguće je naći samo na sajtu Lekarske komore Srbije, među kojima su i lekari iz Novog Sada i okoline koji su preminuli od infekcije korona virusom.

Dr Jovan Slavković specijalista Medicine rada iz Sombora preminuo je 24. novembra 2020. od posledica infekcije korona virusom.

Radio je u Domu zdravlja u Somboru, gde je do 2000. godine bio na dužnosti načelnika Službe medicine rada, a od 2001. do 2004. bio je upravnik Doma zdravlja u Somboru.

Dr Anđelko Bačvanin, preminuo je 3. decembra 2020. u 61. godini u Kliničkom centru Vojvodine od posledica infekcije korona virusom.
Dr Bačvanin, specijalista neuropsihijatrije, bio je dugogodišnji načelnik Službe psihijatrije Opšte bolnice Sremska Mitrovica.

Novi Klinicki centar u Nisu
foto BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

NOVI PAZAR: – U svakom ratu stradaju vojnici. Za mene je zaista borba protiv korone bila kao rat i nije fer da se žrtve lekara i medicinskog osoblja nipodaštavaju u dnevno političke svrhe- rekao je dr Mehmed Mujdragić reagujući na izjavu prve na listi Srpske napredne stranke (SNS) za parlamentarne izbore i direktorke Instituta za onkologiju i radiologiju KCS doktorke Danice Grujičić.

Dr Mujdragić je zbog situacije u novopazarskoj bolnici napustio zemlju i nastavio svoj rad u Nemačkoj .

On je ranije govorio za Danas o razlozima svog odlaska u Nemačku, i jedan je svakako bio taj što se za vreme korona virusa svašta dešavalo u Novom Pazaru i da je to samo mala stvar koja je njegovo dugogodišnje razmišljanje i vaganje pretvorilo u odluku.

-Nisam više imao sumnje da skoro neće biti bolje- rekao je tada Mujdragić.

U jeku pandemije korona virusa u Novom Pazaru, bilo je mnogo mrtvih građana među kojima, prema zvaničnim informacijama, nema nijednog lekara.

U početku pandemije od posledica korona virusa preminula je medicinska sestra Nezrina Murić.

U Raški je 14. oktobra 2021. godine od posledica infekcije korona virusom preminuo dr Radoš Premović, specijalista pedijatrije, zaposlen u Domu zdravlja Raška,

Dr Radoš Premović je rođen 21. novembra 1962. godine u Raški. Specijalizaciju iz pedijatrije završio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Bio je direktor Doma zdravlja Raška u tri mandata, a sada je radio kao načelnik dečjeg dispanzera.

ŠABAC: “Na nivou Mačvanskog okruga zna se tačan broj lekara preminulih od kovida, jer vodimo evidenciju”, kaže za Danas dr Ljiljana Pantović, predsednica Okružnog odbora sindikata za Mačvanski okrug.

“Kao predsednik sindikata odgovorno tvrdim, jer i sama radim već dve godine u kovidu, da nije problem utvrditi tačan broj kolega koji su preminuli od koronavirusa. Ne mogu da komentarišem drugi region, osim onog u kome ja radim. U ovom našem koji prokrivam, imamo tačan uvid, jer između ostalog, dajemo ispred sindikata i jedan deo novca porodicama preminulih kolega, tako da znamo i kada nas je ko napustio”, objašnjava Pantović.

U decembru 2020. godine, u šabačkoj Opštoj bolnici zbog komplikacija usled infekcije korona virusom umrla je dr Vera Rajić (77), jedan od najpoznatijih pedijatara u Šapcu.

Ceo radni vek posvetila je najmlađima, a u jednom periodu obavlja je i dužnost predsednika Rotari kluba u Šapcu.

Od posledica korona virusa, 14. januara 2021. godine, u bolnici u Zemunu, preminuo je dr Aleksandar Jovanovski (58) specijalista reumotalogije i načelnik Interne medicine u Opštoj bolnici u Šapcu.

Tokom pandemije bio je na prvoj liniji odbrane od zaraze, a iz crvene zone otišao je u bolesnički krevet.
Bio je jedan od najboljih studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Doktorka Milena Martinović (60), specijalista psihijatrije u Domu zdravlja u Bogatiću, premnula je u septembru 2021. godine, od posledica infekcije koronavrusa.

Nakon diplomiranja na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1997. godine, osam godina radila je kao lekar opšte prakse.

Neshvatljiva izjava Danice Grujičić, kažu lekari u Zrenjaninu, Kragujevcu, Šapcu, Užicu, Vranju, Novom Sadu, Novom Pazaru i Nišu 4
foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

NIŠ: Steva Stanišić, načelnik intenzivne terapije na Klinici za infektivne bolesti u Nišu kaže da je izjava doktorke Danice Grujičić „čista glupost“.

„Ta žena je toliko ostrašćena da ne vodi računa šta priča. Ko je doktore i sve druge ljude zvanično proglasio umrlim od kovida? Pa nije to uradila opozicija i neke strane sile već država Srbija“, smatra doktor Stanišić.
On napominje da su prema zvaničnim državnim podacima ti pacijenti vode kao preminuli od kovida, iako su imali i pridružene bolesti.

„Dr Grujičić bi morala da zna, pošto je kliničar, da kovid kod ljudi izaziva komplikacije i kod ostalih pridruženih bolesti. Naravno, ti pacijenti tada ne bi preminuli od pridruženih bolesti da nisu oboleli od kovida. Ako je neko dijabetičar i dobije infarkt, kao uzrok smrti se vodi upravo infarkt, a ne to što je godina bio dijabetičar“, objašnjava Stanišić.

U Nišu je od početka epidemije koronavirusa umrlo sedmoro doktora. Među njima je i akademik Milorad Mitković, koji je poslednja žrtva kovida među doktorima u Nišu.

Mitković je preminuo u 71. godini, bio je redovni član Srpske akademije nauka i dugogodišnji direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju u Nišu. On je, inače bio vrsni ortoped, koji je patentirao sistem za spoljnu fiksaciju kostijiu, koji je tokom ratova na prostorima bivše Jugoslavije spasio hiljade ranjenika.

Od kovida je među prvima još aprila 2020. umro i Miodrag Lazić(65), direktor Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu. Lazić je bio poznati ratni hirurg koji je spasio mnogo ranjenika na ratištima u Bosni i Hercegovini. Doktor Laza, kako su ga svi zvali, iako je bio pred penzijom, nije hteo da se povuče, već je ostao da radi u Urgentnom centru, tu se zarazio korona virusom i preminuo.

Boban Rajković(32) je bio specijalizant interne medicine i najmlalđi je niški lekar koji je žrtva kovida.

Irena Milić(59) je bio psihijatar u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici.

Biljana Natić Ljumović(59) je bila specijalista ginekologije u Domu zdravlja u Nišu i prvi je lekar koji je preminuo od posledica kovida.

Aleksandar Janačković je bio specijalista interne medicine, koji je bio penzionisan vojni lekar. Korona virusom se zarazio u Gerontološkom centru u Nišu, gde je bio korisnik.

Slavko Popović je bio specijalista radiologije u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici kod Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari