Novi Pazar: Na narodnom kazanu više od 40 odsto dece 1 foto (CK Novi Pazar): Iz narodne kuhinje)

Kapaciteti kuhinje Crvenog krsta, u Novom Pazaru, maksimalno su popunjeni, ali i lista čekanja za „narodni kazan“ za deset puta je kraća.

U toj kuhinji svakodnevno se spremaju obroci za 1.300 najsiromašnijih stanovnika ovog grada.

-Od ukupnog broja naših korisnika, imamo više od 40 odsto, 585 su deca od 0 – do 18 godina – kaže sekretarka novopazarskog Crvenog krsta Ljiljana Kostić i objašnjava da se korisnici „narodnog kazana“ određuju u saradnji sa Centrom za socijalni rad i drugim nadležnim službama lokalne samouprave.

Osnovne prehrambene artikle za rad kuhinje obezbeđuju Vlad Srbije i lokalna samouprava. Dovoljno ima hrane za nesmetan rad kuhinje.

Ima i lokalnih donatora. Najveće donacije stižu za vreme velikog muslimanskog praznika Kurban bajrama. Domaćini, koji kolju stoku za taj praznik, znatan deo mesa poklanjaju Crvenom krstu za rad kuhinje.

Za razliku od prethodnih godina, kada je na listi čekanja bilo i po hiljadu ljudi, u poslednje vreme se to svelo na stotinak.

-Svakog meseca se revidira broj ljudi kojima obezbeđujemo hranu. To nameću okolnosti, kao što je smrt starih i bolesnih ili njihovo smeštanje u odgovarajuće ustanove. Zbog toga nema dugog čekanja – naglašava sekretarka novopazarskog Crvenog krsta.

Ističe da se za stare, bolesne i siromašne na seoskom području, obezbeđuju paketi sa osnovnim prehrambenim namirnicama i sredstvima za higijenu.

-Prvo smo dobijali 450 tih paketa, sada je smanjeno na 300 i mi ih svakog meseca redovno distribuiramo korisnicima naše pomoći – ističe Kostić i pojašnjava da od tog broja paketa nešto više od 10 odsto, daju porodicama dece članova Udruženja za pomoć nedovoljno mentalno razvijenih lica.

Narodna kuhinja u Novom Pazaru, odmah posle one u Beogradu. Prvobitno je bila namenjena izbeglicama, koji su utočište našli u ovom gradu, a od pre dve decenije, hrana se priprema samo za lokalno stanovništvo lošeg materijalnog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.