Novi Pazar: Osuđen na sedam godina i sedam meseci zbog prodaje pola grama kokaina 1Foto: N. Kočović

Viši sud u Novom Pazaru, prvi u Srbiji koji je primenio institut “tri udarca”, krajem januara osudio je M.U. (53) na sedam godina i sedam meseci zatvora zbog prodaje pola grama kokaina.

On je jednoglasno proglašen krivim za izvršenje krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a prilikom donošenja presude i odluke o kazni sudsko veće je, što je tražilo i Više tužilaštvo, primenilo institut “višestruki povrat”.

Taj institut, poznat i kao “tri udarca”, treba da obezbedi da se onima koji iznova vrše krivična dela ne mogu izricati blage kazne, odnosno, da onaj ko je dva ili više puta osuđivan na kazne zatvora duže od godinu dana mora biti osuđen na više od polovine propisane kazne za krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Okrivljeni M.U. ranije je više puta osuđivan zbog krađa i prodaje narkotika, a propisana kazna za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga je od tri do 12 godina.

Njemu se na teret stavlja da je 23. decembra 2021. godine, u novopazarskom naselju Dojeviće, po ranijem dogovoru, I.L. iz Sjenice prodao 0,58 grama kokaina za 160 evra.

U pitanju je prvostepena presuda na koju branilac okrivljenog i Više tužilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Kragujevcu.

Viši sud u Novom Pazaru prvi je primenio institut “tri udarca”, koji je uveden krajem 2019. godine, kada je višestrukog povratnika osudio na osam godina zatvora zbog prodaje 14 grama heroina i dva grama marihuane.

U javnosti je ostao zapamćen i slučaj u kojem je, krajem 2021. godine, Viši sud osudio O.P. na sedam i po godina zatvora zbog prodaje tri tabletice buprenorfina, koji se nalazi na spisku psihoaktivnih kontrolisanih i zabranjenih supstanci, za 4.500 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari