Novi Pazar: Za Aćif efendiju 50 hiljada dinara 1Spomen ploča Aćif efendiji/Foto: Lična arhiva

Novopazarski Sud za prekršaje izrekao je novčane kazne trojici učesnika incidenta kod spomen ploče Aćifu Hadžiahmetoviću (Bljuti), u natodu poznatom kao Aćif efendija.

Policija je podnela pet prijava za narušavanje javnog reda i mira. Sudija za prekršaje Veljko Čorbić je izrekao nivčanu kaznu od 10 hiljada dinara P.M. (41) iz ovog grada, zato što je metalnom kantom za smeće udarao po spomen tabli sa namerom da je ošteti.

Po 20 hiljada dinara kažnjena su dva mladića, koji su tukli P. M, a dvojica su oslobođena zbog nedostatka dokazač

Presuda je prvostepena i kažnjeni imaju pravo žalbe u roku od 8 dana. Predsednica Suda za prekršaje Rubina Društinac, kaže da su mladići osuđeni na po 20 hiljada dinara, odmah po izricanju presude, platili svoje kazne.

Incident se dogodio minule subote, oko 22h, kada je P.M. u alkoholisanom stanju, pokušao da ošteti spomen ploču. U tome su ga sprečili slučajni prolaznici, od kojih je dobio batine.

Ratnom predsedniku Novog Pazara u Drugom svetskom ratu, Aćif efendiji, spomen tablu, u centru Novog Pazara, podiglo je Bošnjačko nacionalno veće (BNV) 2012.godine.

Bilo je to na početku mandata aktuelne vlasti, koja je obećavala i gradskoj upravi naredila uklanjanje te table.

Aćif efendija je, zbog saradnje sa nemačkim okupatorom, streljan u novopazarskom naselju Hadžet. Na teret mu se stavljaju progoni i ubistva Jevreja, Srba i Bošnjaka, pokušaji albanizacije ovog prostora.

Deo Bošnjaka smatra ga nacionalnim herojem „jer je grad spasio od četnilkog pokolja“. BNV je, pred novopazarskim Višim sudom, pokrenulo njegovu rehabilitaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari