Novi Pazar: Žitelji naselja Mur predali lokalnoj samoupravi zvanične zahteve za poboljšanje bezbednosti saobraćaja 1Foto: N. Kočović

Predstavnici građana Mura, koji su u subotu protestovali zbog loše bezbednosti saobraćaja u tom novopazarskom naselju, predali su lokalnoj samoupravi spisak zvaničnih zahteva čije ispunjenje očekuju tokom sledeće godine.

Oni su od Saveta za bezbednost saobraćaja i gradonačelnika Nihata Biševca zatražili da se na putu kroz njihovo naselje u prvom kvartalu 2023. godine obeleže i osvetle svi pešački prelazi, da se postave kamere i radari za merenje brzine, svetleći semafori sa pokazivačima brzine, urede svi trotoari i izrade usporivači saobraćaja u zonama škola.

Ukoliko ne dođe do realizacije ovih zahteva građani će, navode, iskoristiti ustavne i zakonske mogućnosti kako bi insistirali na ostvarenju svojih prava.

Pored zahteva za poboljšanje bezbednosti saobraćaja kroz njihovo naselje, oni su od lokalne samouprave zatražili i da do kraja septembra 2023. godine preduzmu 10 mera koje se odnose na teritoriju celog grada.

Među tim merama su adekvatno obeležavanje svih zona škola, dečijih igrališta, vrtića, verskih objekata, zdravstvenih ustanova, postavljanje usporivača brzine u zonama gde je velika frekvencija saobraćaja i kretanje dece, starijih i osteljivih grupa, kao i formiranje zona usporenog saobraćaja u kojima će se brzina ograničiti na maksimalnih 30 kilometara na sat.

Takođe, građani zahtevaju da lokalna samouprava pripremi, usvoji i primeni sve strateške dokumente za unapređenje bezbednosti saobraćaja i dosledno, namenski, koristi sredstva od naplate kazni za saobraćajne prekršaje.

Traže i da saobraćajna policija dosledno kontroliše saobraćaj, pogotovo kontrolu brzine kretanja i alkoholisanost vozača i da se sprovedu akcije saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja za učenike.

Jedan od predstavnika građana Haris Ibrahimović kazao je da u tim zahtevima nema ničeg posebnog i da to što traže treba da poseduje svaki “normalan grad”.

On je pozdravio razgovor ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića sa predstavnicima lokalne samouprave Novog Pazara o preduzimanju mera ka unapređenju bezbednosti saobraćaja u ovom gradu.

“Drago mi je da je država prepoznala naš problem, ali nama nije potreba priča, već rad. Insistiraćemo na ispunjenju uslova u rokovima koje smo predložili”, poručio je Ibrahimović.

Par hiljada građana Mura, ali i drugih delova Novog Pazara, protestovalo je u tom naselju tražeći poboljšanje bezbednosti saobraćaja, a nakon što je prošle nedelje poginula petnaestogodišnja devojčica kada ju je, na pešačkom prelazu, udario automobil kojim je upravljao sedamnaestogodišnji mladić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari