Novi protest ispred Informera u utorak 1Foto: Danas/Vojin Radovanović

Organizacija Ženska solidarnost pozvala je na novu protestnu šetnju ispred redakcije Informera u utorak prvog novembra istakavši da se mora poslati jasna i glasna poruka da mediji i institucije neće imati mira sve dok za devojčice i žene ne bude pravde.

– Prošlo je nešto više od mesec dana otkad je dnevni list Informer postavio intervju pod naslovom „Megaekskluzivno! Ispovest serijskog silovatelja: Prvi put sam silovao sa deset godina!” – navodi Ženska solidarnost.

Kako se navodi prvi zahtev — da Informer ukloni snimak intervjua i da portali Blic, Alo i Mondo uklone tekstualni intervju — ispunio je samo Mondo.

– U međuvremenu, Savet za štampu usvojio je žalbu Autonomnog ženskog centra protiv Informera povodom objavljivanja intervju uz napomenu da je Informer prekršio sedam tačaka Kodeksa novinara Srbije. Nepoštovanje žena i relativizacija muškog nasilja u srpskim medijima nisu počeli juče ali bitno je da ovu tradiciju okončamo što pre. Kao i nasilnik koji bira da vrši nasilje tako i mediji biraju da profitiraju na ženskom strahu i traumi. Zahtevamo da mediji preuzmu odgovornost, da svoje odluke ne pravdaju navodnim potrebama čitaoca i gledaoca i da čuju ono što im po peti put poručujemo — intervju mora biti skinut. Zahtevamo da država uvede i sprovede zakone koji će ženama omogućiti osnovnu bezbednost – ističe se u saopštenju.

Dalje se dodaje da su promene neophodne i promene se tiču ženskih života.

– Zato nastavljamo borbu na ulicama sve dok ne bude više nijednog femicida, nijednog medija koji bira da ustupi prostor silovateljima i dok sve do jedne žene ne budu imale pravo na dostojanstven život. U utorak 1.11. održaćemo protestnu šetnju sa početkom u 13 časova ispred redakcije Informera, Terazije 5 kako bismo poslale jasnu i glasnu poruku da mediji i institucije neće imati mira sve dok za devojčice i žene ne bude pravde. Kao neformalna grupa žena sva sredstva koja ulažemo u akcije dolaze direktno od nas i divnih žena koje su u mogućnosti da nam pruže finansijsku i svaku drugu vrstu podrške. Iz tog razloga pokrenule smo akciju sakupljanja donacija za ta osnovna sredstva koja podrazumevaju ozvučenje i protestne materijale na platformi „Kofi” putem sledećeg linka: https://ko-fi.com/zenskasolidarnos- zaključuje Ženska solidarnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari