Pošto ni posle sedam dana od policije nije dobio objašnjenje o hapšenju cele svoje porodice na ulici, uključujući i decu, Zoran Vasić, novinar RTS, studio Radio Priština sa sedištem u Prokuplju, odlučio je da angažuje pravnog zastupnika i tuži policiju, a obratio se za pomoć udruženju novinara.

Pošto ni posle sedam dana od policije nije dobio objašnjenje o hapšenju cele svoje porodice na ulici, uključujući i decu, Zoran Vasić, novinar RTS, studio Radio Priština sa sedištem u Prokuplju, odlučio je da angažuje pravnog zastupnika i tuži policiju, a obratio se za pomoć udruženju novinara.
U ponedeljak 3. marta, više od deset pripadnika interventne jedinice Policijske uprave Prokuplja sa tri vozila, uhapsili su na ulici novinara Zorana Vasića i celu njegovu porodicu. On je tog dana, sa majkom i suprugom ispraćao u školu sina Luku (7) i ćerku Anastasiju (6), kada je naišao Goran Ivković iz Prokuplja, koji je 2002. godine autobusom udario na pešačkom prelazu Zoranovog oca Miroslava, nekadašnjeg urednika RTS , koji je od posledica udesa umro. Po Zoranovim rečima, Ivković je odmah verbalno a zatim i fizički nasrnuo na njegovu majku i silom je uveo u advokatsku kancelariju svoje žene.
– Ušao sam za njima i stao između, pokušavajući da sprečim sukob. Međutim, Ivković je odmah pozvao policiju, pokušavajući da iscenira da je ugrožen i čim smo izašli napolje, veliki broj policajaca je istrčao iz tri vozila i brutalno nas sve, uključujući i decu, ubacili u vozila i odvezli u policiju. Ispred stanice sam ih zamolio da puste decu da se ne traumiraju, što su oni i učinili i deca su sa majkom otišla u školu dok su mene i moju majku uveli u policijsku stanicu -priča vidno uzbuđen Zoran.
Kada je Zoran bio siguran da su deca daleko i bezbedna, upitao je policajce kako se usuđuju da hapse decu, što ih je još više razbesnelo.
– Uveli su nas u jednu prostoriju gde nas je desetak policajaca ispitivalo. Držali su pendreke u rukama, vikali na nas, postavljali pitanja i ne čekajući odgovor, postavljali sledeće. Bila je to klasična policijska tortura. Burno sam protestvovao zbog načina na koji su nas priveli, upozoravajući ih da ne smeju tako da postupaju sa decom. Posle dva sata ispitivanja u policiji, pustili su i mene i majku -objašnjava Zoran.
Plašeći se za zdravlje svoje dece, Zoran ih je odveo kod neuropsihijatra i psihologa, koji su konstatovali jak stres. I njegova supruga i majka su se obratile lekaru za pomoć i dobile odgovarajuću terapiju.
– Prošle sam godine operisan od karcinoma i znajući da stres može imati katastrofalne posledice po moje zdravlje zatražio sam pomoć onkologa. Posle toga sam otišao u policiju i od načelnika Slobodana Đurića zatražio objašnjenje za brutalno ponašanje policije i pitao ga da li policija sme da hapsi decu. Đurić je rekao da će sve okolnosti povodom ovog događaja biti detaljno ispitane, da će o svemu javnost biti blagovremeno obaveštena, te da nije bilo u pitanju hapšenje već privođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari