S prvim snegom iz Beograda put Valjeva i Koceljeve u subotu se zaputio plavi karavan Danasa u rođendanskoj akciji Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca. Povodom desetog rođendana Redakcije, Danas je vernim čitaocima i onima koji će to tek biti u više od 40 gradova u Srbiji uz kupljeni primerak novina poklanjao knjigu po izboru, ili neki drugi poklon.

S prvim snegom iz Beograda put Valjeva i Koceljeve u subotu se zaputio plavi karavan Danasa u rođendanskoj akciji Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca. Povodom desetog rođendana Redakcije, Danas je vernim čitaocima i onima koji će to tek biti u više od 40 gradova u Srbiji uz kupljeni primerak novina poklanjao knjigu po izboru, ili neki drugi poklon. Valjevci i stanovnici Koceljeve mogli su da biraju hoće li uz novine uzeti knjigu, ili pak 100 grama don kafe.
Da li zbog snega ili niske temperature, subotnje jutro i deo popodneva većina Valjevaca provela je u kući. U centru grada nedaleko od pešačke zone, gde je Danasov štand s poklonima bio postavljen, nije bilo mnogo prolaznika. Mnogi su pored knjiga i novina prolazili iznenađeni akcijom, ili su odlazili svojim putem. Neki su čak prilazili ljuti što smo došli u njihov grad da reklamiramo knjige „izdajnika“. Njima nije bilo pravo što je Danas tu. Jedno je sigurno, među Valjevcima vlada podela na one koji nas vole i na one koji nas ne podržavaju.

Čitani autori Danasa

Valjevčani koji redovno kupuju naš list rekli su nam da su jedan od razloga zbog kojeg čitaju Danas njegovi stalni autori. Diplomirani pravnik Ognjen Žerovčić naveo je da redovno čita lični stav Nikole Samardžića, dok je Aleksandar Milivojević, pedagog, kao omiljene autore naveo Zorana Panovića, Zoricu Kojić i celu ekipu Betona. On kaže da bi Danas morao da bude malo otvoreniji ka svojim čitaocima. Osim pisma čitalaca koja objavljuje, prema njegovom mišljenju Danas treba da razvija bliskiju komunikaciju s njima.

Slobodan Ćirić, novinar lokalnog nedeljnika Napred, za naš list kaže da je Danasova akcija odlična prilika da se novine približe čitaocima u provinciji, jer u Srbiji, kako kaže, vlada beogradizacija. Vojkan Matić, penzioner, inače ne čita Danas jer, prema njegovom mišljenju, sadrži preozbiljne tekstove, ali kaže da je naša akcija vrlo dobra. Slično misli i Aleksandar Joković, preduzetnik koji voli da čita feljtone. Njemu je, kako kaže, politika preko glave i u novinama želi da pročita teme vezane za običan život.
Kako se podne približavalo Valjevci su počeli da izlaze iz kuća u subotnju nabavku namirnica. Deca su roditelje vukla za rukav u želji da dobiju Danasov plavi balon, pa su roditelji zastajali pred našim štandom, kupovali novine i birali knjige na poklon. Među okupljenim građanima koji su jedni druge zapitkivali šta se to deli i s nevericom prilazili, bio je i jedan od redovnih čitalaca Danasa, psihijatar Tomislav Gajić. On Danas čita od prvog broja, a razlog za to je, kako nam je rekao naša objektivnost. Mirjana Stanić, sudijski savetnik, za naš list kaže da je čitanje Danasa prema njenom mišljenju pitanje mentalnog zdravlja. – Jednostavno, kada čitam Danas ja se ne nerviram. Znam da mi niko ne podmeće priču o funkciji dnevne politike. Danas neguje profesionalnu školu novinarstva i zbog toga mu verujem, za razliku od drugih dnevnih novina – kaže Mirjana, koja dodaje da Danasu nedostaje više kulturnih rubrika i izveštavanje iz inostranstva.
Oraspoložena i zagrejana razmenom argumenata i mišljenja s Valjevcima koji nas smatraju lošim novinama, ali i onima koji nas vole i podržavaju, ekipa Danasa krenula je ka varošici Koceljeva. Mali grad nedaleko od Valjeva još se nije probudio kada je plavi kombi Danasa stigao u njega. Malobrojni meštani koji su prolazili centrom grada uglavnom nisu bili zainteresovani za nas. Naš domaćin, inače instruktor vožnje, Zoran Mićić za Danas kaže da ove novine u Koceljevi i nisu toliko čitane. On to objašnjava poplavom nižerazrednih listova koji malo koštaju, ali takođe i malo vrede.
– Veliki problem Koceljeve jeste što se opštinske vlasti bave samo svojim interesima. Omladina iz godine u godinu odlazi jer joj se ništa ne nudi – objasnio je Mićić. U Koceljevi smo naišli i na Predraga Isailovića, oca naše odbojkašice Ivane. On je novinaru Danasa rekao da je jedan od velikih problema Koceljeve i omladine u njoj to što još nije završena sportska hala koja od devedesetih godina stoji nepokrivena.
– Privreda u ovom gradu polako počinje da se razvija, najviše zahvaljujući stranim investitorima. Ima i mnogo malih firmi koje rade i od kojih ljudi žive – rekao nam je Isailović. On je ponosan na svoju ćerku i odbojkašice Srbije koje su se u subotu uveče vratile s takmičenja u Japanu.