Novo protestno okupljanje Požežana 29. decembra 1

Udruženje građana „Inicijativa za Požegu“ organizovaće u subotu, 29. decembra, u 18 časova na Trgu slobode, novi protest protiv lokalne vlasti koju predvode naprednjaci.

Povod za novo okupljanje jeste odluka lokalne skupštine da se opštinsko zemljište proda Milinku i Željku Mitroviću, suprugu i deveru Zorice Mitrović (SNS), predsednice SO Požega, kako bi im se omogućilo da legalizuju objekat od 400 kvadratnih metara.

Zemljište od 11 kvadrata je deo placa od četiri ara na kome se nalazi navedeni nelegalni i nezavršeni objekat, koje je opštinska vlast još od februara ove godine pokušavala da kupi za 100.000 evra. To je izazvalo bunt građana koji su nekoliko puta protestovali, zahtevajući od lokalne vlasti da odustane od sumnjive transakcije. Ukazivali su na to da je predsednica SO u sukobu interesa, podnosili krivične prijave protiv opštinskih čelnika i tražili reakciju državnih organa, a vlasnici su, zbog protesta i pritisaka javnosti, odustali od prodaje.

„Inicijativa za Požegu“ i odbornici Saveza za Srbiju ukazuju na to da je namera opštinske vlasti da prodajom tog zemljišta Mitrovićima omogući legalizaciju i da od njih ponovo pokuša da kupi taj objekat, što je predsednik opštine Milan Božić (SNS) demantovao.

Protest je nazvan „1 od 20 huligana“, što je aluzija na izjavu predsednika opštine Božića, koji je građane i aktiviste „Inicijative“ nazvao „grupom od dvadesetak huligana“, a koje je privatno obezbeđenje sprečilo da prisustvuju sednici Skupštine na kojoj je usvajana odluka o prodaji javnog zemljišta.

„Inicijativa“ je pozvala građane da dođu na protestnu šetnju da „još jednom pokažu silnicima da ne mogu protiv snažne volje ujedinjenog naroda i da mirnim protestom još jednom spreče nasilje nad pravom i pravdom“, poručila je „Inicijativa“ i navela da se tim okupljanjem iskazuje i podrška mirnim protestima protiv vlasti u drugim gradovima Srbije“.

Nezakonito otišla petina budžeta

Dodatni razlog za nezadovoljstvo građana je i izveštaj DRI KOJI „svedoči o skandaloznom odnosu požeške vlasti prema budžetskim sredstvima“, jer je 2017. godine „nezakonito potrošila najmanje 150 miliona dinara“, te da su za to odgovorni Milan Božić, predsednik opštine, i Velimir Marić, načelnik Opštinske uprave. „Da bi se razumele razmere zloupotreba lokalne vlasti, treba istaći da 150 miliona dinara predstavlja skoro petinu paniranih prihoda u opštinskom budžetu za 2017. godinu, saopštila je „Inicijativa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari