NSPRV pisao premijerki: Prosvetari da dobiju regres i topli obrok 1Foto: EPA-EFE/ Darek Delmanowicz

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) zatražio je danas od Vlade Srbije da organizuje sastanak na kome bi pronašli rešenje za problem isplate naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora.

U pismu premijerki Ani Brnabić NSPRV navodi da su zaposleni u obrazovanju već 20 godina diskriminisani u odnosu na zaposlene u javnim preduzećima i drugim pravnim subjektima u Srbiji.

„Zamršenom zakonskom legislativom, nevidljivim učešćem pomenutih naknada u pripadajućim koeficijentima, zaposlenima u čije ime govorimo pravo na pomenute naknade suštinski je odavno ukinuto. Podsećamo, to pravo definisano je Zakonom o radu i međunarodnim konvencijama koje je naša država ratifikovala, te nijedan pravni akt nema mogućnost da ga samovoljno ukine“, naveli su iz NSPRV u dopisu premijerki.

Iz tog sindikata kažu i da je trenutno na snazi „odmazda prema zaposlenima na minimalnoj zaradi u javnim službama, koji su, verujući u pravnu sigurnost Srbije i stav Vrhovnog kasacionog suda, pokrenuli sudske postupke, nakon što država i Vlada nije čak ni reagovala i pokušala da reši pomenuti problem.

NSPRV podseća da je početkom jula ove godine, nečim izazvan, Vrhovni kasacioni sud promenio svoj stav za 180 stepeni, a da se pri tome nijedan zakon koji reguliše ovu oblast nije menjao.

„Verujući u pravnu sigurnost i presude najvišeg organa sudske vlasti, ali verujući i razumu koji ne može prihvatiti da u nečemu „minimalnom“ može biti bilo kakavog dodatka, ti ljudi su danas dovedeni pred stravičnu socijalnu krizu, jer sa zaradom od 35.000 dinara treba da nadoknade parnične postupke od više desetina hiljada dinara. Pritom, te troškove naplaćuje ista sudska vlast koja je promenila sopstveni stav i država koja ništa nije učinila da reši pomenuti problem, posredstvom pravobranilaštva koje je zastupalo ustanove u sudskim postupcima. Zato to nazivamo odmazdom i zato se ova praksa mora momentalno prekinuti“, piše u dopisu.

IZ NSPRV poručuju da će o daljim koracima i sindikalnim akcijama, koji će zavisiti od premijerkine reakcije, u narednih 10 dana obavestiti javnost, uključujući i međunarodne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari