Zaštitnik građana proverava navode o potencijalnom seksualnom uznemiravanju studenata na Arhitektonskom 1foto FoNet Božana Pavlica

Zaštitnik građana je postupajući po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja iz medija da postoji sumnja o potencijalnom seksualnom uznemiravanju studenata i studentkinja od strane zaposlenih, pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Tim povodom Zaštitnik građana je od uprave fakulteta zatražio da ga u roku od deset dana od dana prijema akta o pokretanju postupka obavesti o tome da li je fakultet do sada primio prijave vezano za seksualno uznemiravanje.

„Ukoliko jeste, šta je preduzeo tim povodom, a u slučaju da nije, šta će preduzeti povodom navoda koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram“, istaknutno saopštenje.

Zaštitnik građana podseća da je Univerzitet u Beogradu 2021. godine usvojio Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja kojim su propisane radnje i mere koje fakultet mora preduzeti, a od kojih je jedna i postojanje poverenika za ravnopravnost pri svakoj od ustanova Univerziteta u Beogradu.

U toku ispitnog postupka, Zaštitnik građana će utvrditi i koje mere prevencije su preduzete od strane fakulteta, odnosno da li su iste izostale.

,,’Nulta tolerancija’ na seksualno uznemiravanje i ukazivanje studentima i studentkinjama fakulteta da se oslobode straha i podnesu prijave, a na državnim organima i institucijama je da preduzmu mere iz svoje nadležnosti“, naglašava zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić istovremeno poziva sve studentkinje i studente koji su se obraćali upravi fakulteta, zbog potencijalnog seksualnog uznemiravanja od strane zaposlenih, da se obrate i Zaštitniku građana, pri čemu će uživati punu zaštitu podataka o ličnosti.

Kako je Danas ranije pisao, društvenim mrežama šire se ispovesti anonimnih studentkinja Arhitektonskog fakulteta koje opisuju situacije seksualnog uznemiravanja, od toga da su bile izložene nepristojnim i neprimerenim komentarima, fizičkim dodirima i gestovima jednog profesora zbog kojih su se osećale nelagodno.

Univerzitetski ombudsman nije nadležan da postupa po prijavama za seksualno uznemiravanje – kaže za „Danas“ Mladen Milošević, Ombudsman Univerziteta u Beogradu, odgovarajući na pitanje našeg lista može li on da reaguje na prijave o seksualnom uznemiravanju o kojima su anonimno svedočili studenti Arhitektonskog fakulteta.

Ispitne obaveze studenata sa studijske celine na kojoj predaje profesor Arhitektonskog fakulteta, koga su studentkinje u anonimnim svedočenjima optužile za seksualno uznemiravanje, u ovom momentu privremeno će preuzeti komisija departmana za arhitekturu, kaže za Danas Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta.

Na Univerzitetu u Beogradu je oduvek bilo priča o neprimerenom ponašanju nekih nastavnika i saradnika i u par navrata su dekani reagovali u okviru svojih nadležnosti. Mislim da ova pojava na Univerzitetu nije raširena više nego u bilo kom drugom segmentu našeg društva, ali je posebno uznemirujuće kada se seksulano uznemiravanje ili zlostavljanje dešava u obrazovnim institucijama, kaže za Danas profesorka Ivanka Popović, bivša rektorka Beogradskog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari