Osude pisanja Politikinog zabavnika o Ljotiću: Manipulacija najmlađima 1Foto: Sreenshot/ Politikin zabavnik

Novinska udruženja, Udruženje antifašista Zrenjanina kao i Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije su danas osudili afirmativno pisanje lista „Politikin zabavnik“ o nacisti Dimitriju Ljotiću.

Takvo pisanje predstavlja „najbedniju od svih mogućih medijskih manipulacija – manipulaciju najmlađim čitaocima“.

U svom poslednjem broju, od 18. januara 2019, „Politikin zabavnik“ pod naslovom „Ko su bili ljotićevci“ piše da se Dimitrije Ljotić „brinuo o redu u Srbiji“, da je imao „jedinice visokog morala“, da je „osuđivao pogrome Jevreja“, da je dobar deo srpskih masona „spasao iz logora“.

„Istorijski revizionizam odavno je postao deo naše svakodnevice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju istoriju. Umesto da najmlađi čitaoci nekada uglednog i dragog ‘Politikinog zabavnika’ koji obeležava 80 godina postojanja, sa njegovih stranica uče o civilizacijskim vrednostima, njima se poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sledbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i decu, koje će posle streljati nemački okupatori“, naveli su NUNS i NDNV.

Ocenili su da je takav tekst logičan nastavak akcije „puštanja pasa“ na naslovnoj strani „Ilustrovane politike“ i dodali da je „zanimljivo“ da je Zefirino Grasi, generalni direktor AD Politika, koja izdaje „Ilustrovanu politiku“, ujedno i glavni i odgovorni urednik „Politikinog zabavnika“.

„Politika AD, čija izdanja sad već u kontinuitetu šire mržnju i netrpeljivost, profesionalnim novinarima i javnim ličnostima crtaju metu na čelu a sada prekrajaju istoriju, u vlasništvu je države Srbije“, naveli su NUNS i NDNV.

Oni su podsetili da je „Ilustrovana politika“ nedavno publikovala klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija, a pre svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji, a zatim je objavila u serijal „sramnih pamfleta“ u kojima se aboliraju optuženi u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije a ugrožava bezbednost osnivača Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i Ljiljane Smajlović.

Antifašisti Zrenjanina: Tekst pun hvalospeva o lideru fašističkog ZBOR-a

Udruženje antifašista Zrenjanina takođe je najoštrije osudilo tekst pod naslovom “Ko su bili ljotićevci“.

„Za nevericu je da je u ovom renomiranom listu, koji već duže od osam decenija kupuju čitaoci svih generacija, izašao tekst koji obiluje hvalospevima o lideru srpskog fašističkog pokreta ‘ZBOR’ Dimitriju Ljotiću“, navode iz Udruženja antifašista Zrenjanina.

Za autora teksta, Dimitrije Ljotić nije zagovarao fašističke i nacističke ideje, osuđivao je pogrome Jevreja, spašavao masone… Ljotić je, kaže autor, činio sve da bi se u Srbiji „izbegle odmazde i koliko- toliko sačuvao mir“, dodaje se u saopštenju.

Ističu da u tekstu nema ni reči o kolaboraciji sa okupatorima, zločinima nad građanima Srbije, holokaustu, pokoljima Roma.

Tragično , dodaju antifašisti Zrenjanina, da  u Srbiji 75 godina posle pobede nad fašizmom i nacizmom jača politika revizionizma i da su ovakvi tekstovi  ili javni nastupu postali veoma česti.

Oni su pozvali sve antifašiste u Srbiji da podignu svoj glas i javno osude ovaj, ali i druge sramotne oblike revitalizacije ideja za koje smo mislili da su davno poražene.

„Budemo li ćutali, zlo će se ponoviti“, zaključuju iz Udruženja antifašista Zrenjanina.

LSV: Jasan primer pranja biografije protagonista fašizma

Kako se navodi u saopštenju Lige socijaldemokrata Vojvodine a povodom objavljivanja teksat „Ko su bili ljotićevci“, pojave istorijskog revizionizma su sve češće, a kako dodaju, tekst u „Politikinom zabavniku“ je jasan primer pranja biografija protagonista fašističkih ideja u Srbiji u toku Drugog svetskog rata.

„Tragično je da je u nedeljniku, koji je uživao kultni status u pop kulturi bivše Jugoslavije, Dimitrije Ljotić predstavljen kao tragična figura, koja je osuđivala pogrome Jevreja i učinila sve da se u Srbiji očuva mir. Ljotić je, po autoru teksta, spašavao srpske masone iz nacističkih zatvora, a Srpski dobrovoljački odredi, koje je formirao, bili su sastavljeni od pripadnika ‘visokog morala'“, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari