NVO i mediji apeluju: Najteža bitka u bližoj istoriji Novog Pazara 1Foto: Senad Župljanin

Povodom sve alarmantnije situacije zbog velikog broja obolelih građana Novog Pazara od korona virusa, novopazarske nevladine organizacije i mediji, večeras, su uputili apel onima „koji mogu, treba i moraju da učine sve da trenutna situacija što brže, lakše i sa što manje žrtava bude prevaziđena“

Apelovali su na države organe, institucije i službe „da hitno preduzmu i sprovedu sve mere za zaštitu zdravlja građana Novog Pazara, da obezbede sva neophodna sredstva i ljude potrebne zdravstvenim ustanovama“. Pozvani su da „Istinito, jasno i blagovremeno informišu javnost o svemu što je i može biti od značaja za suzbijanje zla koje nas je zadesilo, a sve u cilju sprečavanja dezinformacija i panike“.Političkim partijama je upućen apel da sva neslaganja i konfrotacije sklone u stranu i da zajedničkim snagama i svojim uticajem na nadležne organe i institucije, radi pobede „u ovoj najtežoj bici u bližoj istoriji grada“.

„Apelujemo na političke subjekte, organizacije, akademsku zajednicu, kao i na sve građane i građanke da pruže punu podršku lekarima i drugom medicinskom osoblju, koji u nemogućim uslovima rizikuju svoje zdravlje i živote, lečeći zaražene i obolele od ove opake bolesti“. – navodi se u apelu, koji su poptpisale nevladine organizacije Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava, KC „Damad“,Urban-in, Akademska inicijativa „Forum 10“ i REPER, Radio 100 plus, udruženje Free Media,portali A1 i Smews i novinari Katarina Radović,Eldin Ćorović i Slađana Novosel.

Niko i dalje ne saopštava broj obolelih i broj umrlih. Odeljenja u zdravstvenim ustanovama su desetkovana, jer je zaražen veliki broj lekara i drugog medicinskog osoblja. Već četiri dana ovde su lekari i drugo medicinsko osoblje iz KC Kragujevac, na čelu sa prof.dr Slobodanom Milisavljevićem,grudnim hirurgom. Juče i danas u krugu Opšte bolnice obeležavane su crvene i zelene zone, a vojska podizala šatore. Statistika Zavoda za javno zdravlje, koja obuhvata period od početka pandemije do minulog petka, i realno stanje se mnogo razlikuju. U proteklih nekoliko dana nije bilo obraćanja zvaničnika zdravstvenih institucija, koji izbegavaju da se jave na telefonske pozive novinara. Jedino se, od četvrtka kada je proglašena vanredna situacija, svakodnevno oglašava Gradski štab za vanredne situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari