O postanku Zemlje i nastanku života 1Foto: Promo

Roman Boga Marina – „Prvi svitak – Prošlost budućnosti“, pojavio se nedavno u izdanju beogradske IK „Albatroe plus“.

Zapravo, svitak ima samo oblik romana, a u suštini autor želi da iznese svoje naučno zasnovano mišljenje o brojnim ključnim pitanjima savremene nauke o postanku Zemlje, nastanku života na njoj i o brojnim drugim pitanjima sa kojima se rve savremena nauka.

Autor na jedan specifičan način, neprekidnom igrom rečima i pojmovima zamagljuje ovaj svoj cilj, tako da ostavlja čitaocu da sam konstruiše zaključke. Praćenje dvoje mladih, neobičnih ljudi, pretvara se u postepeno otkrivanje raznih, po autorovom mišljenju, istina o svetu i životu.

Od uobičajenih pitanja, kao što je pitanje o tome kako je svimir izgledao na početku, da li je uopšte bilo velikog praska, pa do neobičnog pitanja kako je bilo moguće da reka Po teče uzvodno. Od jednog praktičnog pitanja kako i zašto lišće lista i zašto opada za koje autor nudi praktičnu matematičku formulu, pa do otkrivanja prošlosti koja će se desiti u dalekoj budućnosti.

Autor u pogovoru navodi 93 takva pitanja, i stavlja tri tačke, što znači da u romanu ima još takvih pitanja koja čitalac sam treba da otkrije. Roman, naravno, ne sadrži naučni aparat, niti sledi neki logički red, već jezamišljeno da sam čitalac kreira i ovaj aparat i logičke zaključke, ukoliko to i želi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari