Državni zvaničnici Srbije položili vence u znak sećanja na žrtve Holokausta 1Foto: Beta/Milan Obradović

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević je, u ime Vlade Srbije, danas položila venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na mestu gde je bio logor Staro sajmište u Beogradu, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Venac je u svojstvu izaslanika predsednika Srbije položila generalni sekretar Suzana Paunović, a kao izaslanik predsednika Narodne skupštine, potpredsednik Vladimir Orlić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici Saveza Jevrejskih opština, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, Jevrejske opštine Zemun, udruženja i diplomatskog kora, takođe su kod Spomenika žrtvama genocida na Starom sajmištu odali počast žrtvama Holokausta.

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je danas Muzej Banjičkog logora u Beogradu i tom prilikom je poručio da ovi jezivi zločini ujedno podsećaju i zašto je važno da Srbija bude dovoljno snažna da može da zaštiti svoj narod.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust izjavila da je to bio jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva i da sećanje na Holokaus ne sme da izbledi.

Srpsko-jevrejsko pevačko društvo organizovalo je onlajn edukativnu radionicu pod nazivom „Da se nikad ne zaboravi Holokaust, da se nikad ne ponovi – muzika piše sećanja“, sa ciljem promocije tolerancije, odnosno protiv diskriminacije, predrasuda, antisemitizma i rasizma.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je u znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je Crvena armija oslobodila logor Aušvic-Birkenau, jedan od najozloglašenijih fašističkih logora smrti u porobljenoj Evropi.

Zaštitnik građana: Srbi se sećaju zajedničke tragične sudbine

– Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da se na Medjunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta Srbi uvek sećaju zajedničke tragične sudbine dva naroda koja ih je još više povezala u vremenu posle u Drugog svetskog rata kako se zlo takvih razmera ne bi ponovilo.

„Logor Birkenau-Aušvic, kao mesto biblijskog stradanja jednog naroda, posledica je strašnog zla. Takvo zlo, zasnovano pre svega na netoleranciji rasne, nacionalne i svake druge različitosti, dovelo je do stravičnog stradanja jevrejskog naroda u Drugom svetskom ratu“, rekao je Pašalić povodom današnjeg Medjunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Pašalić je ukazao da se ne sme zaboraviti da su iz mržnje, netrpeljivosti i netolerancije nacisti u Drugom svetskom ratu ubili više od šest miliona Jevreja i da takav zločin ne sme da se ponovi.

Istakao je da je obaveza savremenog sveta da se iznova podseća strahota Holokausta da bi uvek i svuda omogućio toleranciju i suživot, kao i beskompromisnu zaštitu ljudskih prava.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2005. godine proglasila 27. januar za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, u znak sećanja na dan kada je 1945. godine oslobodjen najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic.

Marton(LSV): Ideologije koje su dovele do Holokausta i danas žive
Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, da ideje koje su dovele do tog zločina i danas nažalost žive.

„Antisemitizam, mržnja i politika krvi i tla i dalje žive. Razni fašisti i osuđeni ratni zločinci svakodnevno nas podsećaju da su te ideje tu i da su i dalje opasne. Borba protiv tih pojava mora biti odlučna i snažna. Nikada više Holokaust“, poručio je Marton na svom Tviter nalogu.

On je dodao da je zato važno sećati se svih žrtava Holokausta iz Drugog svetskog rata.

PSG: U Drugom svetskom ratu u Srbiji ubijeno više od 90 odsto predratne populacije Jevreja

Pokret slobodnih građana (PSG) je danas, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, saopštio da ovaj najstrašniji zločin u istoriji ne sme biti zaboravljen, naročito imajući u vidu njegove razmere u Srbiji gde je u Drugom svetskom ratu ubijeno više od 90 odsto predratne populacije Jevreja.

„Podsećamo na davnašnje obećanje da će na prostoru najvećeg logora u Srbiji, Starog sajmišta u Beogradu, biti izgrađen Memorijalni centar čime će ovo mesto stradanja Jevrejskog i drugih naroda biti na dostojan način obeleženo, a njihova žrtva sačuvana od zaborava“, naveo je PSG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.