Obeležavanje Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku 1foto (BNV) : Donacija – Lektira na bosanskom jeziku

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i obrazovne institucije, danas, obeležavaju 21. Februar – Međunarodni dan maternjeg jezika i Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

 

BNV je ovaj dan počelo da obeležava minule subote, kada je izvršena primopredaja lektire za učenike osnovnih i srednjih škola, koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku.

Donator je asocijacija „Mostovi prijateljstva iz Zenice, a projekat finansira BH Telekom.

Predsednik Izvršnog odbora BNV Fuad Baćićanin je ocenio da je ovim projektom „zaokružen proces obrazovanja na bosanskom jeziku u Srbiji“.

Obeležavanje Dana obrazovanja na bosanskom jeziku u Sandžaku, BNV nastavlja, danas, sastankom sa direktorima škola i podelom lektira bibliotekama u sandžačkim opštinama.

Bošnjački nacionalni savet će, obeležavanje ovog datuma završiti u subotu, organizovanjem seminara za prosvetne radnike, iz ovog kraja, pod nazivom „Dodatni sadržaji predmetima od nacionalnog značaja za Bošnjake“.

Na Internacionalnom univerzitetu Novi Pazar (IUNP), danas, se održava centralna svečanost, na kojoj gostuje književnik Enes Halilović i biće uručene nagrade najuspešnijim učesnicima literarnog i likovnog konkursa.

Centralno obeležavanje Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku, završava se danas, u centru grada, na gradskom šetalištu gde će biti otvorena izložba fotografija.

Tutinski Centar za Bošnjačke studije (CBS), ovaj datum, obeležava okruglim stolom „Bošnjački preporod u Sandžaku 2004.-2014.“. Uvođenje bosanskog jezika u obrazovanje, kratko je prikazan u novom broju časopisa „Bošnjačka riječ“, čiji izdavač je CBS.

Dan obrazovanja na bosanskom jeziku u Sandžaku – 13.februar,obeležava se u znak sežanja na taj dan 2013.godine, kada je počela eksperimentalna nastava na bosanskom jeziku. Redovna nastava počela je školske 2013./2014.godine u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama.

Prema nekim podacima, na maternjem bosanskom jeziku obrazuje se više od 16 hiljada učenika u tridesetak vaspitno-obrazovnih ustanova.

Nastava na bosanskom jeziku, uglavnom, je zastupljena u školama u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, gde je bošnjačko stanovništvo većina, i delimično u Prijepolju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari