Obeležen Dan bošnjačke nacionalne zastave 1Foto: N. Kočović

Brojnim manifestacijama, intoniranjem himne i svečanim podizanjem zastave na jarbol u Novom Pazaru je obležen 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, jedan od tri nacionalna praznika Bošnjaka u Srbiji.

Zastavu na jarbol ispred zgrade Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) podigli su predsednica Jasmina Curić i Muhamed Sandžaktar, predsednik udruženja “Turska Bosna Sandžak” koje okuplja Bošnjake Turske.

Curić je u obraćanju istakla da su u zastavu sandžačkih Bošnjaka utkana teška vremena i da ona pamti sve ono zbog čega oni danas mogu da je podignu visoko i budu ponosni jer su ostali jaki, svesni ko su i kome pripadaju.

“Danas, na jedan od naših najvećih blagdana, možemo kazati da smo ostvarili mnogo toga, ali moramo raditi još više kako buduće generacije ne bi brinule o problemima koji nas tište, već da bi mogle da rade na jačanju ekonomije, kulture i uživaju u ugodnom životu u Sandžaku”, rekla je Curić.

Poručila je da su Bošnjaci autohton evropski narod koji, sa svim drugim narodima na ovim prostorima, čini bogatstvo različitosti.

“Moramo raditi ustrajno na očuvanju nacionalnog identiteta i trajnog rešavanja statusa Bošnjaka i Sandžaka, to je naša budućnost. Budućnost su mladi koji čuvaju svoju istoriju, kulturu i običaje, naši učitelji, lekari, sportisti, umetnici, naučnici, preduzetnici”, poručila je Curić.

Predsednik udruženja “Turska Bosna Sandžak” kazao je da mu je ukazana velika čast i da je neopisivo srećan što je učestvovao u obeležavanju Dana bošnjačke nacionalne zastave.

“Istorija nam je bila maćeha, bez milosti, zbog koje živimo na svim stranama sveta. Iz toga treba da naučimo da su nam sloga i jedinstvo najvažniji. Moramo da se ujedinimo jer samo tako možemo da uklonimo prepreke, razlike u pogledu na svet ili politiku ne bi smele biti razlog za podele među Bošnjacima”, istakao je Sandžaktar.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obeležava se 11. maja, u znak sećanja na taj dan 1991. godine kada je u Novom Pazaru formirano Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka, preteča današnjeg Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Tradicionalno se obeležava od 2005. godine.

Bošnjaci u Srbiji imaju još dva nacionalna blagdana – Dan Sandžaka (20. novembar) i Dan sećanja (11. jul).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari