Polaganjem venaca na spomenik srpskim junacima i odavanjem visoke državne i vojne počasti u selu Tekeriš kod Loznice juče je obeležena 94. godišnjica Cerske bitke. Vence su položili predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, delegacije Generalštaba Vojske Srbije, ambasade Slovačke u Beogradu, Grada Loznica i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Polaganjem venaca na spomenik srpskim junacima i odavanjem visoke državne i vojne počasti u selu Tekeriš kod Loznice juče je obeležena 94. godišnjica Cerske bitke. Vence su položili predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, delegacije Generalštaba Vojske Srbije, ambasade Slovačke u Beogradu, Grada Loznica i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Prisutne je u ime grada Loznica pozdravio zamenik gradonačelnika Petar Ekmeščić, a o istorijskom značenju bitke govorio je pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Miro Čavaljuga. Prema rečima Čavaljuge bitka na Ceru pokazala je da je srpsko komandovanje umešno, a da je srpski vojnik „dostojan predaka i neustrašiv kada brani zemlju“. Jučerašnje obeležavanje godišnjice Cerske bitke, organizovali su Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije i Grad Loznica i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.
Cerska bitka, koji se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Ta bitka se u istoriografiji pominje i kao Jadarska bitka, jer su se glavne operacije odvijale u slivu reke Jadar. Cerska bitka počela je 12. avgusta 1914. godine, a završena je povlačenjem austrougarskih snaga u noći između 19. i 20. avgusta. Srpske snage su tokom bitke izgubile više od 16.000 vojnika, dok je austrougarska vojska pretrpela gubitak 25.000 vojnika. Zbog zasluga u komandovanju tom bitkom, komandant Druge srpske armije Stepa Stepanović unapređen je u čin vojvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari