Od 50.000 do 320.000 dinara: Koliko koštaju školarine na fakultetima u Zrenjaninu, Zaječaru, Negotinu, Vranju, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Novom Pazaru, Užicu i Šapcu 1Kolika ćr biti školarina: foto: privatna arhiva

Školarine na fakultetima u Srbiji uglavnom ostaju na prošlogodišnjem nivou.

Cene se kreću od minimalnih 60.000 dinara do 320.000 dinara po godini školovanja na Farmaciji na engleskom jeziku na strukovnim studijama na Fakultetu medicinskih nauka i 6.6500 evra koliko se plaća na integrisanim studijama u Novom Sadu.

Povećanja cena, dakle, neće biti ali, kako ističu na Univerzitetu u Nišu, određeni studijski programi zahtevaju mnogo materijala koji se koriste u nastavi i na vežbama koje ne može da pokrije ni ova cena, ali se “fakulteti snalaze kako znaju i umeju”

Zrenjanin: Školarine na fakultetu i višoj školi iste kao lane

U Zrenjaninu će i ove godine vrata za studente otvoriti dve visokoškolske ustanove, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ i Visoka strukovna škola tehničkoh studija.

Na „Pupinu“ su planirali da ove godine upišu ukupno 390 studenata, od kojih će 240 biti finansirano iz budžeta a 140 će sami plaćati školovanje.

Mesta za samofinansirajuće studente ima na svih sedam obrazovnih profila.

Školarina za 2022/2023 godinu na „Pupinu“ iznosi 85.000 dinara dok je za studente iz inostranstva školarina 1.500 evra.

Na Viskoj stukovnoj školi tehničkih studija nije povećavan ni broj studenata ni školarina. Škola planira da upiše 110 studenata na budžetu a 224 na samofinansiranju, dok je 6 mesta ostavljeno za studente koji se po afirmativnom modelu finansiraju iz buždeta.

Školarina je ista kao i prošle godine, 50.000 dinara.

Zaječar: Na Fakultetu za menadžment školarina 120.000 dinara

Školarina na jedinom univerzitetu u Zaječaru, Fakultetu za menadžment, iznosi 120.000 dinara, i taj iznos je moguće platiti u 10 mesečnih rata, potvrdili su za Danas iz ove obrazovne institucije.

Prema njihovim rečima, još uvek se ne zna cena upisa za prvu godinu, kao I termini prijemnih ispita.

Novi Pazar: Školarine od 50.000 do 60.000 dinara

Školarine na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru nisu menjane već nekoliko godina i prema tvrdnjama sa te visokoškolske ustanove, među najnižim su u Srbiji.

Oni studenti koji ne uspeju da obezbede školovanje o trošku budžeta moraju plaćati školarinu od 50.000 do 60.000 dinara, u zavisnosti od studijskog programa.

Školarina od 50.000 dinara je za studije prava, ekonomije, srpskog jezika i književnosti, engleskog jezika, matematike, kao i ostale programe sa departmana za filološke i filozofske nauke.

Deset hiljada dinara je skuplja školarina za studijske programe sa departmana za tehničko-tehnološke i biomedicinske nauke i studije hemijeJedino je školarina za farmaciju, novi studijski program od ove godine, koja iznosi 110.000 dinara.

Školarina za strane državljane je 100.000 dinara, izuzev za farmaciju (150.000 dinara).

Negotin: Na Pedagoškom fakultetu za buduće studente besplatna školarina

Svršeni srednjškolci iz istočne Srbije koji žele da se posvete učiteljskom pozivu, do diplome diplomiranog učitelja na četvorogodišnjim studijama mogu da dođu školovanjem u Negotinu. U ovom gradu funkcioniše Odeljenje Pedagoškog fakulteta u Vranju Univerziteta u Nišu.

Prema Konkursu za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija za školsku 2022/2023. godinu u Odeljenju vranjskog Pedagoškog fakulteta ima 15 mesta za budžetske i 25 mesta za samofinasirajuće studente.

Budući studenti koji osnovne akademske studije upisuju ovog jula imaće besplatnu  školarinu.

Vranje: Od 50.000 do 120.000 dinara

Sa Pedagoškog fakulteta u Vranju za Danas su rekli da će ove godine, za buduće studente koji osnovne akademske studije upisuju jula, školarina biti besplatna.

„Ni samofinansirajući studenti osnovnih akademskih studija neće plaćati školarinu. Upis na master i doktorske akademske studije će biti oktobra, a biće i budžetskih i samofinansirajućih mesta“, izjavili su za naš portal sa Pedagoškog fakulteta u Vranju.

Upis na osnovne akademske studije na ovom fakultetu, inače, košta 60.000, na master 80.000, a na doktorske akademske studije 120.000 dinara.

Upis na osnovne akademske studije Pravnog fakulteta u Prištini – Visokoškolske jedinice u Vranju košta 60.000 dinara i može se platiti u deset mesečnih rata.

„Što se master studija tiče, u Vranju ih nemamo, već u Kosovskoj Mitrovici“, rečeno je Danasu iz vranjskog odeljenja Pravnog fakulteta u Prištini.

Cena školarine osnovnih strukovnih studija na Visokoj školi primenjenih strukovnih studija u Vranju zavise od studijskog programa, premda ova ustanova ima osam akreditovanih studijskih programa.

„Na svim programima upis je 50.000, jedino je na smerovima Mašinsko inženjerstvo i Saobraćaj i transport 60.000 dinara. Školarina za master strukovne studije je 70.000, a za specijalističke 80.000. Može se platiti u deset rata“, rekli su iz Visoke škole primenjenih strukovnih studija.

Niš: Za stomatologiju i   farmaciju školarina 120.000 dinara

Na Univerzitetu u Nišu, koji ima 4.340  brucoških mesta, 3.180  na budžetu i 1.160  na samofinansiranju, školarine ostaju iste kao i prethodne godine jer Senatu nije stigao nijedan zahtev za višom cenom.

Od 50.000 do 320.000 dinara: Koliko koštaju školarine na fakultetima u Zrenjaninu, Zaječaru, Negotinu, Vranju, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Novom Pazaru, Užicu i Šapcu 2
Univerzitet u Nišu, foto V. Torović

Na niškim fakultetima upisnine se kreću od 45.000 do 120.000 dinara.

Najniža je na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, a najskuplja na  studijskom programu upravljanje projektima u graditeljstvu na Građevinsko -arhitektonskom fakultetu, kao i na integrisanima studijama stomatologije i farmacije.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu prof. dr Vlastimir Nikolić kaže da cene školarine nisu menjane već pet godina.

„Među skupljima je školarina na Medicinskom fakultetu 100.000 dinara, dok je na stomatologiji i farmaciji 120.000. Tolika je školarina i  na Fakultetu umetnosti. Kod ovih fakulteta mora da se ima u vidu činjenica da ti  studijski programi zahtevaju mnogo materijala koji se koriste u nastavi i na vežbama koje ne može da pokrije ni ova cena, ali se fakulteti snalaze kako znaju i umeju”, navodi prorektor Nikolić.

On kao razlog za iste školarine navodi da su i fakulteti i sam Univerzitet svesni činjenice da još finansijska situacija roditelja dece koja studiraju u Nišu nije najpovoljnija jer je prosek plata u Nišu i ostalim mestima na jugoistoku Srbije niži  u odnosu na Beograd.

S druge strane, u proteklih nekoliko godina sve veći broj maturanata iz Niša i ovog dela Srbije odlučuju da upiše neki fakultet u prestonici, čak i kad te studije postoje u ovom gradu.

Studenti troškove studiranja na niškim fakultetima mogu da plate u više mesečnih rata, od šest do 10 rata.

Na pojedinim fakultetima školarina zavisi od studijskog programa, na Mašinskom fakultetu školarina je 45.000 ili 60.000 dinara, u zavisnosti za koji studijski program su se kandidati opredelili.

Slično je i na Građevinsko-arhitektonksom fakultetu, gde se školarina kreće od 70.000  na studijskom programu za građevinarstvo do 90.000 dinara na integrisanim akademskim studijama arhitekture.

Studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja godinu će platiti 100.000 dinara. Školarina za brucoše na Ekonomskom fakultetu je 90.000 dinara, Pravnog fakulteta 83.000 dinara, a na Elektronskom fakultetu 89.000 dinara.

Samofinansirajući studenti će svoje studiranje na Fakultetu zaštite na radu plaćati 72.000,  na Prirodno-matematičkom 75.000, na Filozofskom fakultetu 78.000 dinara, a na Pedagoškom fakultetu u Vranju  60.000 dinara.

Subotica: Cena upisnine se kreće od 4.000 do 8.300 dinara

Na Ekonomskom fakultetu u Subotici studenti mogu da upišu osnovne akademske studije Ekonomije, Poslovne informatike i Računovodstva i revizije, a na ime materijalnih troškova upisa treba da plate 6.200 dinara.

Na fakultet može da se upiše ukupno 950 studenata, zajedno sa Odeljenjima u Novom Sadu i u Bujanovcu, od čega 489 studenata na budžet i 461 na samofinansiranje. Školarina za samofinansirajuće studente svih studijskih programa iznosi 96.000 dinara.

Oni koji žele da studiraju Građevinarstvo ili Geodeziju mogu da se upišu na Građevinski fakultet u Subotici, za šta će platiti 6.000 dinara.

Fakultet u prvu godinu akademskih studija upisuje ukupno 134 studenta i to 110 studenata čije školovanje se finansira iz budžeta i 24 samofinansirajuća studenta. Školarina za oba studijska programa košta 72.000 dinara.

Na Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku u Subotici studenti mogu da steknu zvanje Diplomirani vaspitač, Diplomirani učitelj, Diplomirani komunikolog i Vaspitač, a za troškove upisa plaćaju 5.000 dinara.

Na fakultet može da se upiše ukupno 85 studenata, od koji 55 studenata na teret budžeta i 30 samofinansirajućih studenata, a školarina za sve studijske programe je 50.000 dinara.

Ukoliko žele da steknu znanje iz tehničkih nauka, studenti mogu da upišu Visoku tehničku školu strukovnih studija u Subotici, koja nudi osnovne strukovne studije Mašinstva, Elektrotehnike, Informatike, Inženjerskog menadžmenta i Mehatronike, a cena upisa je 8.300 dinara.

U prvu godinu osnovnih strukovnih studija Škola upisuje ukupno 220 studenata, od kojih 170 na budžet i 50 na samofinansiranje, a troškovi školarine za samofinansirajuće studente ukoliko iznos uplate u celosti prilikom upisa školske godine iznosi 75.000 dinara, a bez popusta, odnosno ukoliko uplate pola školarine prilikom upisa, a drugu polovinu prilikom evidencije zimskog semestra, iznosi 87.000 dinara.

Na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici studenti mogu da upišu studijske programe Strukovni vaspitač predškolske dece, Strukovni trener u sportu, Strukovna medicinska sestra, Strukovni nutricionista-dijetetičar i Strukovni poslovni informatičar.

Troškovi upisa studijske godine i osiguranja iznose 4.000 dinara, a kada su školarine u pitanju, godina na studijskom programu Strukovni vaspitač predškolske dece košta 70.000 dinara, Strukovni trener u sportu 80.000 dinara, Strukovni poslovni informatičar 90.000 dinara, a studijski programi Strukovni nutricionista-dijetetičar i Stukovna medicinska sestra 100.000 dinara.

Kragujevac: Farmacija na engleskom jeziku 320.000 dinara

Univerzitet u Kragujevcu u svom sastavu ima 12 fakulteta od kojih se šest nalazi u samom gradu: Ekonomski, Pravni, Fakultet medicinskih nauka, Fakultet inženjerskih nauka – nekadašnji Mašinski, Prirodno- matematički i Filološko umetnički.

U sklopu Univerziteta u Kragujevcu nalaze se još: Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, Agronomski i Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Fakultet za mašinstvo i građevinarsto u Kraljevu, Pedagoški fakultet u Užicu, i Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

Od 50.000 do 320.000 dinara: Koliko koštaju školarine na fakultetima u Zrenjaninu, Zaječaru, Negotinu, Vranju, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Novom Pazaru, Užicu i Šapcu 3
Rektorat Univerziteta u Kragujevcu: Foto Z.S.M.

Ove godine kragujevački Univerzitet primiće 3.927 brucoša od čega 2.7.64 na budžetu. Školarine za predstojeću akademsku godinu, ostale su gotovo na svim fakultetima na nivou prošlogodišnjih, a jedino je povećana na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu sa 51.000 na 60.000 dinara.

Najniža školarina je na Agronomskom fakultetu u Čačku gde godina košta 39.000 dinara.

Najskuplje studije u Kragujevcu su 320.000 dinara po godini školovanja i to za Farmaciju na engleskom jeziku na strukovnim studijama na Fakultetu medicinskih nauka.

Na Ekonomskom fakultetu školarina je 88.000 dinara, na Fakultetu inženjerskih nauka FIN-u 60.000 a Fakultetu Medicinskih nauka 90.000 dinara.

Na Pravnom fakultetu u Kragujevcu godina košta 75.000 dinara a na PMF-u tri hiljade manje.

Na Filološko umetničkom fakultetu, u zavisnosti od odseka školarina je za godinu: na filologiji – od 60.000 do 90.000 dinara, na Odseku za muzičku umetnost – od 80.000 do 130.000 i na Odseku za primenjenu i likovnu umetnost 130 hiljada dinara.

Godina na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini je 78.000 dinara a na Pedagoškom u Užicu 1.000 dinara skuplja, na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku 81.000 a na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji školarina se po godini kreće od 80 do 90 hiljada dinara.

Užice:  Školarine koštaju od 72.000 do 90.000 dinara

Na dve visokoškoske državne ustanove u Užicu – Pedagoškom fakultetu i Akademiji strukovnih studja zapadne Srbije, školarine koštaju od 72.000 do 90.000 dinara. Osim toga, polaganje prijemnog ispita treba platiti od 4.000 do 6.000, kao i naknadu za upis 4.000 dinara.

Na Pedagoškom fakultetu, koji je u sastavu Univerziteta u Kragujevcu, biće mesta za 120 studenata koji će se školovati o trošku države i još 100 koji će sami plaćati školarinu.

Za diplomu učitelja moći će da konkuriše 50 budžetskih i 44 samofinansirajuća studenta. Školovaće se i 66 budućih vaspitača, od kojih će 50 moći da računa na budžetski status. Na novom studijskom programu Pedagogija predviđeno je da se upiše 13 budžetskih i 20 samofinansirajućih studenata. Za zvanje trenera u sportu planirano je da se upiše sedam budžetskih i 20 samofinansirajućih studenata.

Školarina je 79.000 dinara. Nije se menjala od prošle godine i može da se plati na pet rata. Za polaganje prijemnog ispita treba izdvojiti 6.000, a za upis 4.000 dinara i to su isti iznosi kao prošle godine.

„Svi studenti koji steknu pravo na upis u prvu godinu studija na studijskom programu Pedagogija oslobođeni su plaćanja školarine“ kazala je za Danas  prof. dr Sanja Maričić, prodekanka za nastavu užičkog Pedagoškog fakulteta.

Takođe, dodala je, brucoši koji ove godine upišu smer Trener u sportu, biće oslobođeni plaćanja školarine za prvu godinu studija.

„Najveće interesovanje je za buduće vaspitače i pedagoge“, kazala je naša sagovornica.

Na Akademiji strukovnih studija zapadne Srbije – Odsek u Užicu, na devet studijskih programa je planirano da se upiše 496 studenata, od kojih će 260  studirati o trošku države i 236 će sami plaćati školarinu.

Od 50.000 do 320.000 dinara: Koliko koštaju školarine na fakultetima u Zrenjaninu, Zaječaru, Negotinu, Vranju, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Novom Pazaru, Užicu i Šapcu 4
Akademija strukovnih studija u Užicu, Foto Nenad Kovačević

Na odseku Turizam je planirano da se upiše 36 budžetskih i 19 samofinansirajućih, Menadžment i preduzetništvo 30 budžetskih i tri  samofinsirajuća, Računovdstvo i revizija 30 budžetskih i 20 onih koji će plaćati studije, a na smeru Zdavstvena nega 12 budžetskih i 48 samofinansirajućih brucoša.

Na odseku Informacione tehnologije ima mesta za 50 budžetskih i 38 samofinasnirajućih, Mašinstvo – 32 budžetska i 12 samofinanisrajućih,  Građevinsko inženjerstvo – 20 budžetskih i 40 samofinansirajućih, Tehnološko inženjerstvo 20 budžetskih i 46 samofinasirajućih, a na smeru Unutrašnja arhitektura moći će da se školuje 30 budžetskh i 10 samofinanirajućih studenata.

Školarina, koja se može platiti u dve do 11 rata, košta 72.000, osim za smer Zdravstvena nega za koji treba izdvojiti  90.000 dinara. To su iznosi koji su veći nego prošle godine, kada je studiranje na odseku Zdravstvena nega koštalo 84.000, a za ostale studijske programe 63.000 dinara.

Polaganje prijemnog treba platiti 5.000, a upis 4.000 dinara i ti iznosi nisu se menjali od prethodne studentske godine.

Najviše interesovanja prošle godine, kako su rekli za Danas u studentskoj službi, bilo je za odsek Zdravstvena nega.

Novi Sad: Školarine od 500 do 6.500 evra

Na Univerzitet u Novom Sadu se u narednoj, 2022/2023 godine na osnovne i integrisane studije može upisati ukupno 9.238 studenata, od čega su većina mesta, 5.485 finansirana iz budžeta, dok će  3.753 kandidata imati priliku da fakultet upišu na samofinansiranju.

Školarina na Poljoprivrednom fakultetu za studente iz Srbije kreće se od 65.000 do 88.000, za studente osnovnih studija, odnosno 2.000 evra za strane studente. Cena integrisanih studija na tom fakultetu je 1.000 za domaće, odnosno 2.500 evra za strane studente.

U tim okvirima kreću se i cene na Tehnološkom fakultetu, s tim što je godina za studente iz inostranstva skuplja, i košta čak 3.000 evra.

Filozofski fakultet, strancima godinu naplaćuje takođe 2.000 evra, dok domaći studenti plaćaju 96.000 dinara za godinu na svim smerovima. Ta cena važila je do tekuće školske godine na svega nekoliko odseka, a pre poskupljenja, godina je iznosila 65.000 dinara.

Nešto je jeftiniji Pravni fakultet, gde samofinansirajuću studenti iz Srbije moraju da izdvoje 6000 dinara manje nego na Filozofskom fakultetu, a stranci 800 evra manje.

Osnovne akademske studije na Medicinskom fakultetu iznose 88.000 dinara, odnosno 2.000 evra. Međutim, školarine na integrisanim studijama kreću se od 1000 do čak 6500 evra za studente iz Srbije i sveta.

Godina na Fakultetu tehničkih nauka je 90.000 do 120.000.

Prirodno-matematički fakultet ima možda i najpovoljnije cene studija, koje se kreću od 54.000 do 108.000 dinara, uz standardnih 2000 evra za strane studente.

Na svim departmanima Akademije umetnosti, godina je 125.000 dinara. Međutim, za strane studente taj fakultet je nešto povoljniji u odnosu na druge fakultete Univerziteta u Novom Sadu, jer je cena 1500 evra. Isti iznos strani studenti plaćaju i na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ gde domaći studenti moraju izdvojiti 85.000 dinara.

Budući menadžer u sportu, diplomirani profesori fizičkog vaspitanja i sporta, na samofinansiranju moraju platiti od 88.000 do 93.500 dinara u narednoj školskoj godini.

Budući pedagozi, sa Pedagoškog fakulteta u Somboru, kao i njihove kolege sa Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici, za godinu studija moraju izdvojiti 50.000 dinara, odnosno 2.300 evra ukoliko dolaze iz inostranstva na studije u Srbiju.

Troškovi upisa kreću se od 4.500 do 7.000, dok se za polaganje prijemnog ispita mora izdvojiti od 5.500 do 11.000.

Šabac: Za samofinansirajuće studente od 72.000 dinara do 1.500 evra

Svršeni srednjoškolci, koji žele da obrazovanje nastave u Šapcu, na raspolaganju imaju Visoke škole strukovih studija.

Svi studenti prilikom upisa plaćaju takozvane administrativne troškove u iznosu 6.000 dinara, dok samofinansrajući plaćaju i godišnje školarine, čija visina zavisi od izbora škole, ali i od željenog studijskog programa.

Samofinansirajući studenti u Visokoj poljoprivrednoj školi strukovnih studija u Šapcu, za školarinu moraju da izdvoje 78.000 dinara, koju mogu da platite u osam mesečanih rata.

Od 50.000 do 320.000 dinara: Koliko koštaju školarine na fakultetima u Zrenjaninu, Zaječaru, Negotinu, Vranju, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Novom Pazaru, Užicu i Šapcu 5
Visoka škola strukovnih studija u Šapcu, foto K.V.

U Visokoj medicinskoj i poslovno-tehnološkoj školi strukovnih studija, školarina se kreće od 72.000 do 90.000 dinara, u zavisnosti od željenog studijskog programa.

Tako je za program „Ekonomija“ školarina 72.000 dinara; za programe „Zaštita životne sredine“, „Inženjerski“ i „Prehrambeni“, školarina iznosi 78.000 dinara; „Gastronimija“, „Farmacija“ i „Informacione tehnologije“ su 84.000 dinara; dok je „Zdravstvena nega“ 90.000 dinara.

U Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače Šabac, za program „Strukovna medicinska sestra-vaspitač“ školarina iznosi 78.000 dinara, a za „Stukovne vaspitače“ 72.000 hiljade dinara.

Pravni fakultet za privredu i pravsuđe iz Novog Sada, u Šapcu ima akreditovanu obrazovnu jedinicu.

Profesori u Šabac dolaze na predavanja i ispite, a u cenu školarine koja iznosi 1.500 evra u dinarskoj protivvrednosti, uračunate su knjige i prijava ispita. Školarina je ista za svaku godnu studija i može se platiti u deset mesečnih rata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari