Trajektna linija između Vukovara i Vajske preko Dunava proradiće u aprilu ove godine, saopštio je juče u Vukovaru župan Vukovarsko-sremske županije Božo Galić. Galić je nakon sastanka sa vojvođanskom delegacijom koju je predvodio predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić, rekao da će za početak biti postavljena privremena skela na toj liniji, s obzirom na to da obećani trajekt još nije stigao jer donatori kasne.

Trajektna linija između Vukovara i Vajske preko Dunava proradiće u aprilu ove godine, saopštio je juče u Vukovaru župan Vukovarsko-sremske županije Božo Galić. Galić je nakon sastanka sa vojvođanskom delegacijom koju je predvodio predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić, rekao da će za početak biti postavljena privremena skela na toj liniji, s obzirom na to da obećani trajekt još nije stigao jer donatori kasne. Župan je podsetio da je gradonačelnik Bača Tomislav Bogunović nedavno brodom iz Vajske do Vukovara stigao za šest minuta, dok je putem udaljenost između ta dva mesta 90 kilometara.
Božo Galić je novinarima rekao da je na sastanku sa vojvođanskom delegacijom bilo reči o zajedničkim projektima u pretpristupnim programima Evropske unije između Vukovarsko-sremske županije i Vojvodine. Posebno je potencirao regionalnu saradnju između privrednih komora i privrednika Vojvodine i Vukovarsko-sremske županije i dodao „da je na političarima da stvore što bolje uslove za to“. Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić je rekao da je osnovni zadatak dve strane da se razvija privreda i smanji nezaposlenost u Vojvodini i Vukovarsko-sremskoj županiji.
„Mi smo susedi i uvek ćemo to i ostati. Istoriju treba prepustiti istoričarima, a političari treba da vide kakva nam je mogućnost i perspektiva zajedničke saradnje“, rekao je Pajtić.
Podsetio je da je trgovinska razmena između Srbije i Hrvatske prošle godine iznosila 254 miliona dolara i ocenio „da je to malo i da bi u narednom periodu razmena morala biti veća“. Pajtić je rekao i da su Vojvodina i Vukovarsko-sremska zupanija „otišle najdalje u poštovanju prava nacionalnih manjina“ i dodao da će Izvršno veće Vojvodine podržati predlog Zajedničkog veća opština Vukovarsko-sremske županije za uspostavljanje saradnje Televizije Vinkovci i Radiotelevizije Vojvodina. Takođe je najavio da će sastanci između dve strane ubuduće biti češći i dodao da su formirani zajednički timovi koji će raditi na formulisanju idejnih projekata u pretpristupnim fondovima EU.
Pajtić je uručio dva kompjutera Četvrtoj osnovnoj školi u Vukovaru u kojoj se nastava održava na hrvatskom i srpskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari