Od ponedeljka bez nastave u Gimnaziji u Bačkoj Palanci 1Foto: Beoinfo

Članovi sindikata Gimnazije „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci od ponedeljka će potpuno obustaviti rad.

Zaposleni neće držati nastavu dok se ne ispuni zahtev da ministar prosvete okonča zakonski sproveden konkurs za izbor direktora, donošenjem odluke o imenovanju Tamare Antić, čiju kandidaturu je u maju podržalo nastavničko veće i školski odbor te škole – izjavila je za Danas Duška Lalić, predsednica sindikata Gimnazije.

Iako je bilo planirano da ovaka epilog usledi nakon što ministar prosvete, kako je najavio, raspiše nov konkurs za izbor direktora, Lalić kaže da je odluka doneta stihijski, jer zaposleni, koji su članovi sindikata, ne pristaju na javašluk.

Ona je rekla da je odluku o prekidu rada doneo sindikat škole, u kome je trenutno 37 zaposlenih, dok je sedam članova isključeno iz sindikata zbog nepoštovanja sindikalne discipline, jer nisu poštovali odluku o prekidu rada 8. oktobra. Zaposleni u Gimnaziji zatražili su da ih hitno primi na razgovor ministar prosvete, ali odgovor zasad nisu dobili.

– Poznato nam je kakve posledice možemo da imamo zbog potpune obustave rada, ali smo uprkos tome doneli takvu, jer ne želimo da pristajanjem na bezakonje budemo učesnici bezakonja. Iscrpli smo sve zakonske mogućnosti, pisali smo molbe, tražili prijem… ovo je jedino što nam je preostalo. Ministar ima rok do 13. oktobra da okonča konkurs imenovanjem direktora – kaže Lalić.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika, čiji je Gimnazija član, razmišljaju da pruže podršku zaposlenima u toj školi tako što će i lokalni odbori u drugim gradovima doneti odluke o neodržavanju jednog časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari