Odata počast kineskim novinarima ubijenim u NATO bombardovanju 1Foto: Beoinfo

Dopisnicima agencije Sinhua i lista „Guangming žibao“ Šao Junhuan, Su Sinhgu i Džuu Jingu, koji su ubijeni u NATO bombardovanju zgrade kineske ambasade u Beogradu na današnji dan 1999. godine, odata je danas počast polaganjem venaca na mestu stradanja.

Vence su položili kineska ambasadorka Čen Bo, predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i ministar sporta Zoran Gajić, ispred Kineskog kulturnog centra gde je nekad bila ambasada Kine.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo rekla je da odavanje počasti stradalim kineskim novinarima odražava težnju za mirom i međunarodnom pravdom, preneo je UNS.

„Zajedničko sećanje na njih odražava ne samo koliko mi negujemo naše tradicionalno prijateljstvo već i naše težnje za mirom, nezavisnom politikom i međunarodnom pravdom“, dodala je ona.

Prema njenim rečima u današnjoj međunarodnoj situaciji potrebno je pridržavanje principa povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, a još potrebnije zajedničko suprotstavljanje hegemonizmu.

Član Uprave UNS-a i predsednik Društva novinara Vojvodine Predrag Rava rekao je da su kineski novinari ubijeni radeći svoj posao, ali ne na frontu, kao i da „bombardovanje kineske ambasade nije bilo slučajno jer su u pitanju tri precizna projektila“.

„Sećaćemo ih se i narednih godina jer svaki zločin koji prođe nakžnjeno šalje lošu poruku i vodi ka novim nesporazumima i ratovima“, istakao je Rava.

Spomen-ploča postavljena je 2009. godine na mestu bombardovanja kineske ambasade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari