Odbačena krivična prijava novinara N1 iz Kragujevca za ugroženu bezbednost 1Milan Nikić novinar N1 Kragujevac Foto: Z. S. M.

Posle sedam nedelja od kada je prijavio da je bezbedonosno ugrožen, da ga ometaju u radu, prate i snimaju Osnovno javno tužilaštvo odbacilo je krivične prijave novinara Milana Nikića, dopisnika N1 iz Kragujevca koji se zbog svoje bezbednosti „sklonio” iz svog grada na mesec dana.

– Odbacivanje moje krivične prijave za ometanje, praćenje, zastrašivanje i nadgledanje stana, sa svim pruženim video i foto dokazima, pokazuje da kragujevačko Osnovno javno tužilaštvo i zamenica Nataša Grebović nemaju snage da se odupru ogromnim pritiscima državnog bezbednosnog aparata, kaže Milan Nikić za Danas.

Po njegovim rečima tužiteljka je „prihvatila kao istinite sve nelogične priče državnih službenika i saradnika službe koje su joj plasirali”.

– Moj advokat Radivoje Kastratović je bio isključen iz svega u postupku. I dalje se ne osećam bezbedno, Nataša Grebović nije htela da potpiše nalog za procenu moje bezbednosti. Ako mi se nešto desi, znaće sa ko me iz pravosuđa nije zaštitio kao građanina, novinara i poreskog obveznika, ističe on.

Iz njegovog zastupnika Kastratovića odbacivanje krivične prijave od strane OJT U Kragujevcu „potvrđene su njihove ranije iskazane sumnje da iza pritisaka na novinara Milana Nikića stoji upravo državni aparat”.

– Naime, u konkretnom slučaju, istraga je sprovedena manjkavo, a ocena izvedenih dokaza data pristrasno i nedovoljno stručno, sa očigledno unapred formiranim stavom o tome kako postupak treba da se okonča. Iako se radi o veoma osetljivom predmetu, od šireg društvenog značaja, postupajuće tužilaštvo nijedan dokaz nije izvelo neposredno, već je konačne zaključke donelo na osnovu izveštaja o proveri navoda i prikupljanju obaveštenja poverenim policijskoj upravi u Kragujevcu, kaže advokat Radivoje Kastratović.

Za Kastratovića ovakav pristup možda i ne bi bio toliko sporan da dvojica osumnjičenih nisu policisjki službenici zaposleni baš u ovoj policijskoj upravi, pa se pristrasnost u radu pretpostavlja, što je tužilaštvo moralo da spreči izvođenjem zaključaka prvenstveno na osnovu onoga što u pogledu činjenica samo utvrdi, obezbeđujući da između izvora saznanja i tužioca nema posrednika.

– Navedeno posebno dobija na težini kada se pogledaju izjave osumnjičenih, a naročito lica koja su držala pod prismotrom Nikićev stan. One su neusaglašene, nelogične, kontradiktorne, potpuno neuverljive, ali i takve za tužilaštvo nisu uopšte sporne, već istima poklanja veru i smatra ih dovoljnim za donošenje ovakve odluke, podvlači i Nikiće advokat.

Odbačena krivična prijava novinara N1 iz Kragujevca za ugroženu bezbednost 2
Potvrđena sumnja da iz pritisaka na novinara Nikića stoji državni aparat – advokat Radivoje Kastratović Foto: Privatna arhiva

Po Kastratoviću, zakođe, da je tužilaštvo saslušavalo osumnjičene i svedoke neposredno, ovim saslušanjima bi mogli da prisustvuju i oštećeni i njegov punomoćnik, što bi im omogućilo postavljanje pitanja „koja bi dovela do potpunog razobličavanja ovih lažnih iskaza, a to se očigledno moralo izbeći”.

– Na donetu odluku uložili smo blagovremeni prigovor Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu, ali vođeni dosadašnjim iskustvom ne očekujemo da napadnuta odluka bude promenjena, zaključuje advokat našeg kolege.

Da podsetimo, novinar N1 iz Kragujevca Milan Nikić je 3. marta podneo krivičnu prijavu tužilaštvu protiv nepoznate osobe u civilu, koja ga je ometala dok je snimao protest otpuštenih radnika kragujevačkog Vodovoda. Dok je snimao radnike, pozvala ga je nepoznata osoba da se „pomeri u stranu” i razgovara sa njim.

Sutradan, u subotu veče, 4. marta Nikić je primeti automobil „seat ibica” koji je ispred njegovog stana u naselju Erdoglija bio parkiran 40 minuta, što je odmah prijavio nadležnim službama.

Zbog ugrožene bezbednosti Milan Nikić je proveo mesec dana „u izbeglištvu” skrivajući se za to vreme u četiri grada u Srbiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari