Opštinska izborna komisija u Loznici odbacila je prigovore Nove Srbije i Srpske radikalne stranke na regularnost šestog glasanja za lokalnu skupštinu na biračkom mestu Baščeluci, kojima je traženo ponavljanje izbora. Sekretar komisije Milojka Smiljanić rekla je novinarima da su odluke o odbacivanju oba podneta prigovora donete većinom glasova – sa 11 za i pet protiv, bez uzdržanih glasova.

Opštinska izborna komisija u Loznici odbacila je prigovore Nove Srbije i Srpske radikalne stranke na regularnost šestog glasanja za lokalnu skupštinu na biračkom mestu Baščeluci, kojima je traženo ponavljanje izbora. Sekretar komisije Milojka Smiljanić rekla je novinarima da su odluke o odbacivanju oba podneta prigovora donete većinom glasova – sa 11 za i pet protiv, bez uzdržanih glasova. Prema njenim rečima, odluke Komisije će biti dostavljene SRS-u i NS-u, nakon čega teče zakonski rok od 24 časa da nezadovoljne strane upute žalbe Okružnom sudu u Šapcu, koji o tome mora da se izjasni najkasnije posle 48 časova.
Nova Srbija i SRS tražili su poništavanje izbora zbog uskraćivanja prava glasa jednoj osobi zbog matičnog broja, a drugoj zbog neslaganja ličnog imena u ličnoj karti i u biračkom spisku. Predstavnici tih stranaka su na odvojenim konferencijama za novinare najavili podnošenje žalbi Okružnom sudu, u slučaju po njih negativne odluke komisije.
Na poslednjem šestom glasanju u Baščelucima održanom 28. juna najviše glasova osvojila je lista Socijalistička partija Srbije – Partija ujedinjenih penzionera Srbije. Toj koaliciji će, ako ne bude ponavljanja izbora, pripasti peti odbornički mandat i mogućnost da takozvani evropski blok sa 26 odbornika formira vlast u Loznici. Glasanje u Baščelucima je značajno jer odlučuje o tome koji će od dva suprotstavljena bloka obezbediti potrebnu većinu od 26 odbornika za formiranje lokalne vlasti. Na jednoj strani su G17 plus, koalicija Demokratska stranka – Liberalno-demokratska partija – Srpski pokret obnove – Sandžačko-demokratska partija i koalicija SPS – PUPS, dok drugi blok čine SRS, Demokratska stranka Srbije, NS i grupa građana „Pokret za Loznicu“. Buduća gradska skupština Loznice imaće 51 odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari