Odgovornosti niko nije oslobođen 1Foto: IZ u Srbiji muftija Dudic / IZ Srbije reisu-u-ulema Nasufovic (Arhiva)

Muslimanski vernici, danas, počinju četvorodnevno obeležavanje velikog praznika Kurban bajrama.

Tim povodom poglavari Islamske zajednice Srbije i u Srbiji, reisu-l-ulema Sead Nasufović i muftija Mevlud Dudić, vernicima su uputili poruke.

Reis Nasufović je podsetio svoje sledbenike da ovaj Kurban bajram dočekuju kada su na snazi posebne mere zbog koronavirusa. On je ocenio, da je skoro nemoguće reći ko je kriv, a ko nije za ovu situaciju u svetu, ali je zato siguran da smo svi manje više odgovorni.

„Odgovornosti niko nije oslobođen, jer nismo dovoljno promicali dobro, a odvraćali od zla i javnog nemorala, niti smo zlo i javni nemoral sprečili rukom ili jezikom, niti smo ga srcem odbacili. Čini mi se, a neka mi niko ne zameri, da smo kao ljudi i previše obraze uprljali, te nam je maska na licu jedino rešenje za sada. Zato, ovog Bajrama, učinimo napor i uložimo svu snagu i znanje da očistimo i sačuvamo svoj i tuđ obraz. Zato budimo moralni da bismo bili najbolji“ – poručio je vrhovni poglavar IZ Srbije reisu-l-ulema Nasufović i podsetio svoje službenike i vernike na preporuke Rijaseta IZ Srbije o ponašanju za vreme obeležavanja Kurban bajrama, a u cilju sprečavanja širenja kovid 19.

U bajramskoj poruci, muftija IZ u Srbiji Mevlud Dudić je ocenio da je pandemija koronavirusa pred čovečanstvo stavila „još jedno iskušenje, na šta treba odgovoriti strpljenjem, iskrenom verom i poverenjem u Gospodara“.

Vernicima je poručio da su jedno od iskušenja zatvorene džamije i bespotrebno umanjivanje i skrivanje broja umrlih u Sandžaku, zato „potrebno nam je strpljenje, jer se istina ne može skriti, ma koliko bili moćni oni koji istinu skrivaju i laž šire“.

Kurban bajram se naziva još i hadžijski, jer tog dana muslimanski vernici završavaju glavno godišnje hodočašće u u svetilištu u Meki. Zbog pandemije koronavirusa, ove godine, nije bilo organizovanog odlaska vernika na hadž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari