Na osnovu ponuđenog socijalnog programa 400 radnika Korporacije FAP-a prijavilo se za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, za koji je raspisan drugi tender za prodaju. Samo iz matičnog preduzeća, FAP odlazi 197 radnika, dok su ostali iz zavisnih preduzeća DOO Lima, Transporta, Stana i prijepoljske Livnice gde se za dobrovoljni odlazak prijavilo 124 radnika.

Konačan spisak radnika koji uz određenu nadoknadu dobrovoljno napuštaju radna mesta dostavljen je Ministarstvu ekonomije, koje je zatražilo da se utvrdi višak zaposlenih. Radnicima koji žele dobrovoljno da napuste FAP ponuđeno je da se izjasne za jednu od četiri opcije iz programa za privatizaciju.

Za dobrovoljni odlazak najviše se prijavilo radnika kojima je do odlaska u penziju ostalo manje od pet godina, ali i oni koji imaju više od 10 godina radnog staža i mogu da dobiju deset prosečnih plata u privredi Srbije ili 100 evra po godini radnog staža. U matičnom preduzeću Korporacije FAP-a zaposleno je 1.500 radnika a u četiri zavisna preduzeća DOO Limu, Transportu, Stanu i Livnici 400 radnika. Na početku restrukturiranja, pre osam godina, po tadašnjim programima socijalnog zbrinjavanja, oko 3.500 radnika je otišlo iz pribojske fabrike.

Prvi tender za prodaju FAP proglašen je neuspešnim krajem prošle godine jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda, a tendersku dokumentaciju otkupila je samo češka kompanija „Tatra „. Drugi tender je u toku i rok za otkup tenderske dokumentacije je petak 19. decembar, a dostavljanje obavezujućih ponuda je 23. januar uz garanciju od 100.000 evra. Na pred tenderu koji je trajao do 15. septembra javila su se dva zainteresovana kupca. Ukrajinska firma „Laz“ koja proizvodi autobuse i trolejbuse kao i Edelvajs investment finansijski investitor iz Rusije. Interes za pribojskog proizvođača kamiona i autobusa iskazuje i „Šabanči grupa“ iz Turske, drugi najveći proizvođač autobusa i kamiona u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari