Odmah objaviti rešenja o medijskim konkursima, zahtev Medijskog skoloništa iz Kragujevca 1Foto: Z. S. M.

 

Medijsko sklonište Kragujevac izražava oštar protest zbog ponašanja Ministarstva informisanja i telekomunikacija koje ni 16 dana po isteku roka nije objavilo rešenja o raspodeli sredstava na devet medijskih konkursa.

Oni podsećaju da javni pozivi za sufinansiranje medijskih projekata nisu raspisani u skladu sa ranijim zahtevima medijske zajednice, odnosno na samom početku godine ili krajem prethodne za narednu kalendarsku godinu, već tek sredinom marta. Konkursi su bili otvoreni do 12. aprila, a komisija je imala 90 dana da donese odluku o raspodeli sredstava i taj rok je istekao 11. jula.

„Smatramo da je neobjavljivanje rešenja o raspodeli sredstava na konkursima dodatni vid pritiska, naročito na lokalne medije u Srbiji, koji su i inače u stalnoj borbi za održivost. Verujemo da će svim korisnicima biti teško da sprovedu odobrene projekte u samo četiri meseca, koliko će im verovatno ostati za sve planirane aktivnosti”, navodi se u zahtevu kragujevačkog Medijskog skloništa.

U svom zahtevu oni navode da se rešenja o raspodeli sredstava ODMAH objave na veb sajtu Ministarstava i dostave učesnicima konkursa; da se ugovori o sufinansiranju potpišu u roku od dve nedelje od datuma objavljivanja rešenja kao i da se sredstva namenjena za realizaciju projekata isplate najkasnije do kraja avgusta 2023. godine.

– Pozivamo ostala Medijska skloništa u Srbiji, kao i druga medijska udruženja i organizacije koje se u svom radu bave medijima da nam se pridruže u zahtevima i izvrše dodatni pritisak na Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Vladu Republike Srbije da konkursne procedure sprovode u skladu sa važećim zakonom i pravilnikom, kao i da svaki njihov segment učine transparentim, zaključuju u svom saopštenju iz Medijskog skloništa Kragujevac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari