Privrednog i sportskog ribolova u ribolovnim vodama Nacionalnog parka Đerdap biće i ove godine, ali pre nego zabace štapove i mreže sportski ribolovci i alasi moraće da kupe dozvole koje im garantuju da na vodama našeg najvećeg nacionalnog parka mogu da ribare bez straha od kazni koje slede ako u ribu idu bez propisanih dozvola.

– U skladu sa ekonomskom politikom Vlade i preporučenom štednjom, Nacionalni park Đerdap Donji Milanovac odlučio je da smanji cene dozvola za privredni ribolov kako bi time dalo doprinos ukupnom kretanju cena u 2009. godini – objašnjava za Danas direktor JP Nacionalni park Đerdap Saša Nestorovićodluku da godišnja dozvola za privredni ribolov staje 70.000 dinara, umesto lanjskih 78.000 dinara. Pri tom dodaje da alasi sklapajući ugovor sa ovim preduzećem plaćaju prvu ratu od 35.000 dinara, a drugu ratu treba da namire najkasnije do 31. jula ove godine. – Ribu koju privredni ribolovci ulove isporučuju kao svežu ili sveže smrznutu ovlašćenim prodavnicama i ona mora da odgovara propisanim standardima. Nacionalni park Đerdap ima poslovno-tehničku saradnju sa nekoliko firmi koje se bave otkupom ribe, a o ulovljenim odnosno predatoj količini ribe obaveštava se služba nadzora NP Đerdap – kaže Nestorović.

Tokom prošle godine privrednim ribolovom, prema podacima o broju prodatih dozvola, na području Nacionalnog parka Đerdap, bavio se 71 alas, ali poslednjih godina opada broj privrednih ribolovaca a raste broj onih koji se bave sportskim ribolovom. Pretpostavka je da nekadašnji dunavski alasi zbog godina sve manje idu na Dunav, a među mlađim generacijama nema mnogo onih koji žele da se bave ovim zanatom tradicionalnim za naselja na dunavskoj obali.

Za razliku od privrednih, sportski ribolovci će ove godine morati da izdvoje nešto više para za dozvolu koja za 2009. godinu košta četiri hiljade dinara. Osim godišnje, postoje i nedeljna dozvola za sportski ribolov koja staje 1.500 i dnevna od hiljadu dinara. Osim NP Đerdap Donji Milanovac, dozvole za sportski ribolov prodaju i organizacije sportskih ribolovaca koje postoje na području ovog nacionalnog parka. Svi oni koji budu pecali na ribolovnim vodama NP Đerdap moraće da imaju ribolovnice, pošto će kontrole službe nadzora biti redovne, a oni bez dozvola moraju da računaju na pokretanje postupka i ne tako male novčane kazne.

Od direktora Saše Nestorovića saznajemo i da poribljavanje u 2009. nije planirano i da će akcenat biti stavljen na zaštitu ribljeg fonda uz poštovanje propisa i lovostaja. Tako će u periodu od 1. marta do 30. juna, kao i lane, biti zabranjen ribolov stajaćim mrežama i mrežastima alatima, a alasi koji se budu pridržavali lovostaja, pored pokretanja postupka ostaće i bez svog alata za ribolov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari