Odvajanje dobrog od lošeg u sportu 1Foto: Promo

Književnik Aleksandar Čotrić (1966) objavio je knjigu aforizama o sportu pod naslovom Igra reči (Mozzart edicija, 2022).

Reč je o trećoj takvoj zbirci crtica i humornih opservacija na ovu temu, pošto je autor prethodno publikovao knjige Igranje glavom (2014) i Sve je u igri (2018).

Čotrić se opredelio za četvorogodišnje cikluse, odnosno da se knjiga pojavi u godini kad se igra Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje će ove godine od novembra do decembra biti održano u Kataru, uz učešće i fudbalske reprezentacije Srbije.

U zbirci Igra reči nalazi se oko šest stotina aforizama o olimpijskim igrama, svetskim prvenstvima, fudbalu, košarci, navijačima, trenerima, sudijama, transferima, Zvezdi, Partizanu, klađenju, komentatorima i drugim temama vezanim za svetski i srpski sport.

Aforizmi su prethodne četiri godine (2018-2022) objavljivani na stranicima časopisa Mocart sport.

Autor ističe da je u aforizmima nastojao da sa što manje reči kaže nešto neobično, neočekivano, kritičko, otrežnjujuće i opominjuće, te da se trudio zapisi o sportu budu jezgroviti, efektni, duhoviti, poučni, ironični i zabavni.

„Uvek sam imao dobronameran pristup, pa i onda kad tako ne izgleda na prvi pogled. Namera mi je bila da ono što je dobro razlučim od loših pojava i tendencija u sportu koje ga zloupotrebljavaju i pretvaraju u njegovu suprotnost, te da ga dodatno afirmišem. Negativnosti sam ismejavao i žigosao, jer predstavljaju opasnost za nešto toliko lepo, korisno, plemenito i uzvišeno kao što je sport u izvornom obliku“, navodi Čotrić u uvodnom slovu.

Autor naslovne strane knjige je poznati karikaturista i ilustrator Tošo Borković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari