Oglasio se novi vlasnik restorana "Ima dana" u Skadarliji povodom rušenja objekta 1Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

„Planiramo da proširimo baštu i unapredimo rad restorana, da mu udahnemo novi život, ali u starom, tradicionalnom i dobro prepoznatljivom duhu skadarske četvrti“, naveo je danas novi vlasnik restorana „Ima dana“ u Skadarliji.

Kompanija “Bg Urbanlux d.o.o” postala je vlasnik beogradskog restorana “Ima dana”, koji se nalazi na adresi Skadarska 38, u čuvenoj boemskoj četvrti Skadarlija, u januaru ove godine.

Naime, kako iz te kompanije navode, “BG Urbanlux d.o.o.” je kupio deo imovine “Beogradske industrije piva – BIP”, koja obuhvata dva legalno izgrađena objekta u Skadarliji – restoran “Ima dana”, čiji je enterijer radio akademski slikar i veliki boem Mario Maskareli, a koji je pod zaštitom države kao kulturno dobro, i salu „Monokl”.

Međutim, oni dodaju da na toj parceli, koju je ova kompanija kupila, postoje i četiri nelegalna objekta, koja je 90-ih godina izgradio prethodni zakupac, od kojih su tri upisana u katastar kao nelegalna, a četvrti objekat, drvena nadstrešnica, koja je blokirala rast drveta starog sto godina, koje je takođe pod zaštitom države, nije ni upisan.

“Smatramo da ovi neugledni i nelegalno izgrađeni objekti, poput loše urađene nadstrešnice, pored toga što nisu bezbedni, ni estetski ne pripadaju ovoj urbanoj celini. Naša namera je bila da se izvrši uklanjanje samo i isključivo nelegalnih objekata, zatečenih u jako lošem stanju. Prilikom rušenja propisno je postavljena zaštitna ograda i blagovremeno podneta prijava nadležnim organima državne uprave za uklanjanje nelegalnih objekata koji ugrožavaju bezbednost ljudi. Dakle, naglašavamo da smo, kao odgovorni i savesni vlasnici, poštovali zakon u svim segmentima preduzetih radnji. Inače, na mestu objekata, koji su srušeni, planiramo da proširimo baštu i unapredimo rad restorana, da mu udahnemo novi život ali u starom, tradicionalnom i dobro prepoznatljivom duhu skadarske četvrti. Obavljaćemo istu delatnost, radeći isključivo sve po zakonu i u cilju očuvanja ove jedinstvene urbane celine koja je ukras i jedna od znamenitosti našeg grada“ – naglasio je Miodrag Perović, vlasnik kompanije „BG Urbanlux d.o.o“.

Stav kompanije je, kako navode, da se sačuva duh restorana.

„Restoran o kome su pisane reportaže i o kojem se govorilo u svetskim medijima, izgrađen na mestu stare kuće u kojoj su živeli pesnici, kao što je Tin Ujević, glumci, pevači, slikari i boemi, treba dostojanstveno da čuva duh i autentičnost ovog dela grada, koji je lična karta naše prestonice i nezaobilazna destinacija za sve goste Beograda, a ne da bude opkoljen nelegalnim i nakardanim barakama, koje narušavaju njegov izgled i lepotu, i tu ne pripadaju, a godinama su tu stajale“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari