Ombudsman: Otvara se pitanje uloge zdravstva 1Foto: www.mc.rs

Samoorganizovanje građana u prikupljanju novčanih sredstava za lečenje građana u inostranstvu govori da živimo u društvu u kome postoji razumevanje i međusobna požrtvovanost, ali to otvara pitanje uloge i funkcije organa javne vlasti u ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite, ocenio je danas Zaštitnik građana.

Vršilac funkcije Zaštitnika građana Miloš Janković ukazao da se kancelariji svakodnevno obraćaju građani koji izražavaju bojazan da li će, i pored toga što su zdravstveno osigurani, sa uredno overenim karticama zdravstvenog osiguranja moći da se leče i da li će imati novčana sredstva potrebna za lečenje.

Zaštitnik građana je 15. maja 2017. godine zatražio od Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje informacije da li su u svim slučajevima slanja u inostranstvo prethodno iscrpljene sve mogućnosti lečenja u zemlji, da li postoji mogućnost uspešnog lečenja u inostranstvu a da RFZO nije u mogućnosti da obezbedi sredstva za upućivanje pacijenta, kao i podatke o eventualnim slučajevima samoinicijativnog odlaska građana na lečenje u inostranstvo.

Zatražene su i informacije da li su Ministarstvo i Fond povodom učestalosti pojava na koje Zaštitnik ukazuje zauzeli određeni stav ili mišljenje i učinili ga dostupnim široj javnosti.

O eventualnoj potrebi za donošenje mera iz svoje nadležnosti Zaštitnik građana odlučiće po prijemu traženih informacija, dodaje se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari