Bračni par Lidija i Almin Hazirović iz Novog Pazara godinu dana pokušavaju da sa mrtve tačke pokrenu inicijativu za utvrđivanje krivice dvoje novopazarskih ginekologa zbog gubitka njihove bebe i ugrožavanja Lidijinog života.


Oni su Osnovnom tužilaštvu u ovom gradu podneli krivične prijave protiv Ajše Hajrović i Muamera Škrijelja, lekara na ovdašnjem Ginekološko-akušerskom odeljenju (GAO), „zbog nesavesnog pružanja lekarske pomoći“. Lidija je prošlog decembra bila u 26. nedelji trudnoće, kada se zbog bolova u stomaku obratila lekaru. Hitna služba joj je ukazala pomoć i na dalje zbrinjavanje prosledila GAO. Sledećeg dana, u ranim jutarnjim satima, završila je u KC Kragujevac, gde joj je život spašen, ali je lišena daljeg potomstva.

Na GAO u novopazarskoj bolnici doktorka Hajrović joj je dijagnostikovala urinarnu infekciju i bolest bubrega. U večernjim satima brigu o trudnici Hazirović preuzeo je dežurni lekar Škrijelj, koji je ultrazvučnim pregledom utvrdio da beba nije živa i pozvao dežurnog urologa koji je odbacio „dijagnozu“ urinarne infekcije i bolesti bubrega. Posle 13 sati boravka na GAO usledio je transport u KC Kragujevac, gde je trudnici život spasen, ali i povađeni svi reproduktivni organi.

Pre desetak meseci direktor Opšte bolnice doktor Mirsad Đerlek rekao je novinarima da je protiv dvoje lekara pokrenuo disciplinski postupak, ali da čeka izveštaj inspekcijskog nalaza i vanrednog stručnog nadzora. Vanredni stručni nadzor je obavljen i dve profesorke Medicinskog fakulteta iz Beograda su u svom izveštaju napisale da je „ruptura uterusa u VII lunarnom mesecu izuzetno retka“, da „lekar na prijemu dr Ajša Hajrović nije na vreme pribavila mišljenje konsultanata (urologa i hirurga) da bi se isključila renalna koliko, kako je ona postavila radnu dijagnozu i po njoj uključila raniju terapiju koja je ostala bez efekta. Od prijema u 11,30 časova, pa do predaje dežurstva u 20 sati u istoriji nema nijedan dekursuz o stanju bolesnice niti ponavljanje laboratorijske analize“. Škrijelj je trebalo, odmah po uspostavljanju dijagnoze, „da pacijentkinju spusti u operacionu salu. Međutim, od postavljanja dijagnoze do transporta u Kragujevac prošla su tri sata, a do ulaska u operacionu salu 6,5 sati. Upravo zbog izgubljenog vremena, od postavljanja dijagnoze do operacije život pacijentkinje je bio ozbiljno ugrožen“. Kad je ovaj izveštaj stigao, direktor Opšte bolnice je rekao da je on taj dokument potpisao, a da „doktorka Hajrović nije priznala vanredni stručni nadzor i zatražila drugi“.

Na putu do istine, bračni par Hazirović se za pomoć obratio i zaštitniku građana „čiji pravni tim još utvrđuje činjenice“ i Lekarskoj komori Srbije (LKS). Pre petnaestak dana iz LKS stiglo im je rešenje da se pred Sudom časti podiže optužnica protiv dvoje lekara „zbog povrede profesionalnih dužnosti iz čl. 195 st. 1 tačka 3 Statuta Lekarske komore Srbije“.

Hazirovići još uvek očekuju reakciju Osnovnog tužilaštva u Novom Pazaru, gde su zajedničku krivičnu prijavu podneli sa Ministarstvom zdravlja kako bi se „izbeglo odugovlačenje i razvlačenje predmeta na dva procesa“.

– Ukoliko budemo procenili da se proces usporava i ne budemo zadovoljni samom brzinom sprovođenja istražnih radnji, za pomoć ćemo se obratiti republičkom javnom tužiocu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu – rekli su na konferenciji za novinare Lidija i Almin Hazirović i za opstruiranje postupka optužili dvoje lekara i rukovodstvo Opšte bolnice u Novom Pazaru. Almin Hazirović je posebno optužio doktora Đerleka da pokušava na sve načine „da opstruira sprovođenje pravde, pa čak i da nas uz pomoć političkih i rođačkih veza spreči da održimo ovu konferenciju za novinare“.

Prethodno je Đerlek novinarima rekao da je Škrijelja novčano kaznio i zabranio mu ulazak u porodilište i operacionu salu „do okončanja sudskog postupka, jer nije tražio pismenu saglasnost porodice za transport pacijentkinje u Kragujevac“, a Hajrovićevu nije sankcionisao jer je najveća zamerka u stručnom nadzoru inspekcije Ministarstva zdravlja bila što je pacijentkinja poslata u Kragujevac, a to je bilo u toku dežurstva Škrijelja.

Direktor: Poštovaću odluku pravosuđa

– Ispoštovaću odluku pravosudnih organa ukoliko se dokaže krivica ovih lekara – naglasio je direktor novopazarske Opšte bolnice Mirsad Đerlek. Bračni par Hazirović ne veruje u ove reči i tvrde da je Đerlek podlegao pritiscima ginekologa i da „svojim delovanjem štiti kolege i struku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari