Optimistični polemičar: Ko je Predrag Azdejković, član UO RTS-a, koji se našao u žiži zbog polemike s Bujoševićem? 1Foto: Medija centar

Predrag Azdejković, član Upravnog odbora RTS-a, našao se u žiži javnosti, ovog puta zbog polemike sa direktorom RTS-a Draganom Bujoševićem u vezi sa platama zaposlenih u toj medijskoj kući.

Azdejković je na svom Tviter nalogu pre nekoliko dana objavio da je direktor Radio televizije Srbije Dragan Bujošević odbio zahtev sindikata za povećanje plata, “rekavši da para nema i da zbog toga treba podići pretplatu”, što je izazvalo polemiku između člana UO RTS i generalnog direktora ove kuće.

Ovo nije prvi put da Azdejković učestvuje u javnoj polemici, pre svega zbog svog aktivizma na polju poboljšanja prava LGBT populacije.

Za naš list je pre tri godine izjavio da je SNS za LGBT zajednicu uradila više nego bilo koja druga politička opcija u Srbiji, iako su državna sredstva za LGBT projekte manja otkad je ova stranka na vlasti.

U oktobru prošle godine rekao je da je odlučio da posle 20 godina napusti LGBT aktivizam i posveti se marketingu, jer ga je “umorila i razočarala izjava predsednika Vučića da neće potpisati Zakon o istopolnim zajednicama”.

Ipak, na trećeaprilskim izborima podržao je Aleksandra Vučića kao predsedničkog kandidata SNS.

Savet REM-a saopštio je na sednici održanoj 7. oktobra 2022. da je Azdejković izabran za člana Upravnog odbora Radio televizije Srbije, što je izazvalo negodovanje jednog dela LGBT zajednice.

Bio je član Radne grupe za izradu Nacrta zakona o istopolnim zajednicama, a njegovo delovanje najviše je usmereno ka etičkom izveštavanju medija o pripadnicima LGBT zajednice.

Pored ovoga, Azdejković je novinar, filmski i pozorišni producent i direktor filmskog festivala Merlinka, ali i glavni urednik LGBT časopisa Optimist.

Bio je višegodišnji aktivista Socijaldemokratske omladine, a svojevremeno je tvrdio da mu je politikički aktivizam upropastio život.

Član je UNS-a od 2009, a član Uprave ovog udruženja bio je od 2019. do 2021. U periodu od 2012. do 2015. godine bio je član Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Rođen je 1978. u Leonbergu, u Nemačkoj, odakle se sa navršenih šest godina sa porodicom preselio u Beograd.

Za Danas ističe da je skroz “nenormalan” čovek i nema nikakav hobi sem teretane, ali da obožava da gleda serije i filmove po principu “što gluplje – to bolje”, da mozak može da se odmori.

– Pošto sam poluslep izbegavam da čitam, a posao mi je da gledam filmove zbog Merlinka festivala. Gledam filmove koji ne uključuju previše mozak, to mi je relaksacija, objašnjava Azdejković.

Kaže da svo slobodno vreme provodi putujući, te da je trenutno u Holandiji.

– Putovanja, putovanja, putovanja – to mi je smisao života, kaže Azdejković, ljubitelj austrijske i nemačke kuhinje.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. Optimistični polemičar: Ko je Predrag Azdejković, član UO RTS-a, koji se našao u žiži zbog polemike s Bujoševićem? 2

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari