Osuđeni "indeksovci" sad mogu da tuže državu 1Foto: Pixabay/Qimono

Odugovlačenje sa uručenjem prvostepenih presuda vodećim akterima afere Indeks, vezane za prodaju diploma i ispita na kragujevačkom Pravnom fakultetu, koje je već ušlo u treću kalendarsku godinu, izaziva sve veće nezadovoljstvo u delu akademske javnosti koji smatra da je tom aferom naneta nemerljiva šteta Univerzitetu u Kragujevcu i njegovom Pravnom fakultetu.

Oni sumnjaju da odugovlačenje ima za cilj zastarevanje nedela i prvostepenih presuda Indeksovcima, nakon čega će oni imati pravo da traže odgovarajuće nadoknade od države, odnosno od građana Srbije.

Redovni profesor kragujevačkog Pravnog fakulteta, Marko Pavlović, našem listu juče je ovim povodom kazao da je u Zakoniku o krivičnom postupku (član 427) doslovce navedeno da će se „presuda koja je objavljena pismeno obraditi i dostaviti u roku od 15 dana od dana objavljivanja“.

– Uz ovu osnovnu odredbu predviđen je i izuzetak „u naročito složenim predmetima“, kada „predsednik veća može od predsednika suda da zatraži da odredi rok u kojem će se presuda pismeno obraditi i ostaviti“. Dakle, redovan rok za pismenu izradu presude i njeno dostavljanje je 15 dana. Taj rok je sasvim logičan, i on pretpostavlja da sudija koji objavljuje presudu ima izrađenu njenu skicu, što znači da pored kazni ima i skicirano obrazloženje, koje, inače, čini suštinu svake sudske odluke, navodi Pavlović.

– U slučaju tzv. Afere Indeks, umesto 15 dana, sudija Slađana Bojković je sama sebi – pošto je predsednica suda – produžila rok na više od 400 dana, što je 27 puta više od normalnog roka. Ovo znači da je i u slučaju jedne sasvim rutinske radnje, kao što je izrada presude, sudija neverovatno drastično prekršila svaki razuman rok, čime je dala pravni osnov prvostepeno osuđenima da tuže državu i dobiju nadoknadu štete, ističe profesor Pavlović.

On potom konstatuje da je na pitanje: zašto je, umesto za 15 dana, sudija Bojković sebi ostavila više od 400 dana za izradu presude?“, odgovor „krajnje jednostavan“ i glasi „zato što joj se tako može“. A tako joj se može, zbog toga što za takvo ponašanje „uživa podršku viših sudskih, kao i zakonodavne iizvršne vlasti“.

– Podsetiću da je 28. decembra 2015. podneta krivična prijava protiv sudije Sladjane Bojković, zbog toga što opstrukcijom procesa u aferi Indeks, omogućava zastarelost pojedinih slučajeva, što povlači za sobom nadoknadu štete optuženima i posledično ogromnu štetu budžetu Republike Srbije, koja se meri stotinama hiljada evra. I pored krivične prijave i zahteva Viskom savetu sudstva za razrešenje, sudija Bojković je nagradjena tako što je iz dugogodišnjeg v.d stanja, izabrana za predsedsnika Višeg suda u Smederevu, tvrdi Pavlović.

I njegov kolega sa kragujevačkog Pravnog fakulteta, Zoran Ponjavić, smatra da se izrada i uručenje prvostepene presude akterima afere Indeks izrodlilo u „ošljarenje bez presedana“. Taj proces je, prema njegovom mišljenju, prava slika i prilika stanja društva u kojem živimo, a pravosuđa posebno.

– Postupak jeste složen i od početka pod lupom javnosti, što verovatno opterećuje sudiju da konačno izradi presudu. Ali to nikako ne može da bude izgovor za ovoliko razvlačenje koje, izgleda, ide u prilog svim akterima postupka. Sudija zna da neće da snosi konsekvence za ovoliko razvlačenje, prvostepeno osudjeni čekaju zastarevanje, advokatima odgovara zbog naplate svojih usluga, pa se osnovano može očekivati da će postupak i drugom stepenu, kad jednom tamo dodje, dugo da traje, ističe Ponjavić.

Predsednica Višeg suda u Smederevu Slađana Bojković je 5. decembra 2019. nakon sudjenja koje je trajalo gotovo punih jedanest godina, izrekla poresudu kojom je šesnaestoro „Indeksovaca“, od kojih su njih dvanaestoro univerzitetski profesori, osudjena na ukupno na 61 godinu robije, zbog prodaje diploma i ispita do februara 2007, kada su pohapšeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari