Osvanule nove poruke na tablicama automobila građana u Kosovskoj Mitrovici 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Uoči početka preregistracije vozila sa oznakama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE “, „DA“ ili „ĐA“ na „RKS“ tablice na automobilima građana u Kosovskoj Mitrovici osvanule su nove poruke, prenosi KoSSev.

„Nema predaje – KM ostaje!“- poruka je na flajerima zakačenim na automobilima u glavnoj ulici, uz fotografije „KM“ i „RKS“ tablice.

Za ilustraciju kosovske registracije odabrane su tri šestice uz slova „AK“, a za brojeve srpske tablice 1244, uz slova „UN“.

Prva kombinancija može da upućuje na „đavolje brojeve“ i terorizam ili na Aljbina Kurtija, a druga na važeću rezoluciju SB UN 1244 za Kosovo.

Cela poruka je na pozadini poznate mape Kosova sa srpskom zastavom i porukom „Nema predaje“.

Ista poruka ispisana je pomoću šablona u glavnoj ulici i početkom meseca, a samo nekoliko dana pre toga sa brda Kamilja iznad Leposavića „nema predaje“ poručio je i Milan Radoičić.

Ispisivanje ovakvih poruka dolazi uoči početka primene odluke kosovske vlade o preregistraciji vozila sa oznakama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE “, „DA“ ili „ĐA“ na „RKS“ tablice, a koja će se primenjivati od 1. avgusta do 30. septembra.

Istovremeno, za vozila sa srpskim tablicama gradova van Kosova, ostaje režim nalepnica do 31. oktobra.

Kosovski zvaničnici i oni koji podržavaju kosovsku vlast su više puta u javnosti ove odluke tumačili kao „mere reciprociteta“ prema Srbiji, „zaokruživanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, te „uvođenje zakonitosti“ na Severu.

Osim političkih osuda, iz Beograda za sada (u javnosti) izostaju konkretne instrukcije prema srpskim državljanima, a koje oni očekuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari