Otac nastradalog radnika: Država i pravosuđe štite moćnog direktora lučanske fabrike 1Milovan Milivojević/Foto: Nenad Kovačević/ Danas

„Ne verujem više ni vlasti, ni državi, ni pravosuđu i, ako se u Srbiji, posle izbora nešto ne promeni, ne verujem da ću dočekati pravdu za mog sina“.

To za Danas kaže Milovan Milivojević, čiji je sin Milomir (25) preminuo nakon eksplozije baruta koja se dogodila 14. jula 2017. godine u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima, a povodom suđenja koje će se nastaviti sutra u  Osnovnom sudu u Ivanjici za tu tragediju.

Osim Milomira Milivojevića, u istoj nesreći je poginuo i radnik Milojko Ignjatović (55).

Za njihovu smrt su okrivljeni Radoš Milovanović, generalni direktor, Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Otac nastradalog radnika: Država i pravosuđe štite moćnog direktora lučanske fabrike 2
Fabrika „Milan Blagojević“/Foto: Nenad Kovačević/Danas

Oni su, tokom dosadašnjeg procesa, negirali krivicu i prebacili je na poginule radnike, iako izveštaj komisije Ministarstva odbrane ukazuje na to da se u fabrici nisu poštovale sve propisane procedure zaštite na radu.

Njima se sudi od 3. oktobra 2009. godine. Ročišta su nekoliko puta odlagana isključivo na njihove zahteve, zbog zdravstvenih problema, među kojima su navodili i infekciju korona virusom.

Milovan Milivojević ocenjuje da se „suđenje namerno odugovlači, da sud ne prihvata izveštaj Ministarstva odbrane“, te da „vlast štiti moćnog direktora lučanske fabrike, za koga navodi da „ni ime ne želi da mu izgovori“.

„Razboleo sam se. Imam vrtoglavice i pao sam. Sve me je stiglo. Bio sam jutros kod lekara u čačanskoj bolnici i rekao mi je da je sve to posledica velikog stresa i svega što je prošla moja porodica za skoro pet godina od smrti našeg sina“, kaže za Danas Milivojević.

Otac nastradalog radnika: Država i pravosuđe štite moćnog direktora lučanske fabrike 3
Radoš Milovanović/Foto: Nenad Kovačević/Danas

On dodaje da je postojala mogućnost da se odloži i sutrašnje suđenje, jer je jedan od advokata Radoša Milovanovića trebalo da ide na put, ali sud, za sada, kako on saznaje, nije to prihvatio, pošto Milovanovića na sudu zastupa još jedan advokat.

„Vlast štiti tog čoveka (Radoša Milovanovića, prim.autora). Šta mislite ko će da finansira izbore u Lučanima? Pa, zna se, onaj koji je finasirao i prošle izbore. On je njihov čovek, koji je, kao pukovnik vojske, u penziji još od 2003. godine, a direktor je od 1984. godine. Prima i penziju pukovnika i platu direktora lučanske fabrike. To nigde ne postoji, osim u Srbiji“, ogorčen je Milivojević i dodaje da su „za vreme mandata direktora lučanske fabrike, kome je“, ističe, „skoro osamdeset godina života, mnoge porodice „zavijene u crno“, ali mu niko ništa ne može“.

Milovanović se pita kako da veruje ivanjičkom sudu, kada je postupajući sudija Ljubiša Tomićević odbio da u dokazni materijal uvrsti izveštaj Ministarstva odbrane, a nije sproveo ni sopstvenu odluku o tome da se, po predlogu Borivoja Borovića, advokata porodice nastradalog radnika, obrati republičkom tužiocu da on odluči o tome da li će se suđenje nastaviti u tom sudu ili će predmet biti ustupljen drugom tužilaštvu i sudu.

Otac nastradalog radnika: Država i pravosuđe štite moćnog direktora lučanske fabrike 4
Sud u Ivanjici/Foto: Nenad Kovačević

 

„Ako bi posle izbora došlo do promena, ceo slučaj bi se rešio do kraja ove godine, jer postoje izveštaji Ministarstva odbrane, Inspekcije rada, izjave osam svedoka i ne znam šta je još potrebno. I ja sam bio na mestu nesreće, tri minuta pošto se ona dogodila. Ako ne bude promena posle izbora, ne verujem da ću doživeti kraj suđenja“, poručio je Milivojević.

Na sutrašnjem suđenju trebalo bi da se saslušaju Nela i Mirjana Milivojević, majka i sestra nastradalog Milomira, kao i još nekoliko svedoka, među kojima su i oni radnici koji su dobili otkaze u lučanskoj fabrici, jer su dali iskaze o tome šta se dešavalo u fabrici i šta se dogodilo tragičnog dana.

Pozivi naprednjaka

„Naprednjaci su zvali mene, suprugu i kćerku na mobilne telefone, a mog oca na fiksni telefon i pitali nas da li ćemo glasati za Vučića. Rekao sam im da ću podržati Vučića, ako se do izbora, 3.aprila, reši slučaj mog nastradalog sina. Zahvalan sam mu na tome što je pokrenuo postupak sa mrtve tačke, nakon našeg razgovora, ali to je bila samo maska, jer suđenje u Ivanjici sve više liči na slučajeve  Ćuruvija, Topčider , Savamala, Oliver Ivanović“, kaže za Danas otac nastradalog radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari