Prošlogodišnja inicijativa Udruženja kapetana unutrašnje plovidbe za otvaranje odeljenja brodarske srednje škole u Kladovu, čime bi se u dogledno vreme popravila i kadrovska struktura i podmladile posade u kojima trenutno najmlađi članovi imaju od 35 do 40 godina, urodila je plodom. Ministarstvo prosvete je odobrilo Tehničkoj školi u Kladovu novo zanimanje u četvorogodišnjem trajanju – brodomašinski tehničar.

– Zahvaljujući tome što će se ubuduće u kladovskoj tehničkoj školi školovati brodomašinski tehničari, a nadamo se da će u skorije vreme biti još zanimanja brodarske struke, mladi iz ovog kraja koji ima dugu brodarsku tradiciju više neće zbog školovanja putovati u Beograd i Novi Sad – kaže predsednik Udruženja kapetana unutrašnje plovidbe Srećko Nikolić.

U odeljenju koje će obrazovati brodomašinske tehničare ima 30 slobodnih mesta za buduće srednjoškolce, a Tehnička škola u Kladovu upisaće i jedno odeljenje elektrotehničara računara ( 30 mesta). Kada su u pitanju zanimanja III stepena stručnosti, ova kladovska srednja škola u narednoj školskoj godini školovaće elektromehaničare za termičke i rashladne uređaje ( 15 ) i elektroinstalatere (15). U srednjoj školi Sveti Sava planirano je po jedno odeljenje ekonomskih tehničara (30) i turističkih tehničara (30), dok će u gimnaziji u prirodno-matematičkom smeru svršenim osmacima biti na raspolaganju 30 slobodnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari