Udruženje mentalno nedovoljno razvijenih osoba (MNRO) u Novom Pazaru juče i danas organizuje posetu donatora novoizgrađenom Regionalnom centru za dnevni boravak i radno osposobljavanje lica ometenih u razvoju. Posle šest i po godina objekat od 800 kvadratnih metara je izgrađen i opremljen i u te poslove je uloženo oko 30 miliona dinara. Spisak onih koji su učestvovali u finansiranju je dugačak.

Sredstva su obezbedili Ministarstvo rada i socijalne politike – šest miliona dinara, a ostalo su donacije inostranih organizacija (PRO PROGRAM i EU PROGRES, BCIF), firmi iz ovog kraja, institucija, pojedinaca, roditelja dece ometene u mentalnom razvoju. Na spisku donatora su i proslavljeni košarkaš iz Novog Pazara Mirsad Jahović, koji je dao 20.000 evra za opremanje i svetski šampion u boksu Muamer Hukić im je poklonio opremu za fizičke aktivnosti.

– Juče i danas otvorili smo vrata za sve naše donatore. Na spisku je 424 donatora i oni treba da vide šta smo sve napravili od sredstava koje su nam obezbedili i gde će naše osobe ometene u mentalnom razvoju provoditi vreme, kaže Tahir Delić, sekretar novopazarskog Udruženja MNRO i posebno ističe značaj donacije Programa evropskog partnerstva sa opštinama (EU PROGRES), „koji je sa 50 hiljada evra pomogao opremanje savremene kuhinje, vešernice i radionice za radno osposobljavanje, a mini bus tek treba da stigne“. Jedna od prostorija u ovom objektu planirana je za zubnu ordinaciju i nju će opremiti donatori iz Turske.

Regionalni centar će na celodnevnom boravku imati 60 lica sa anomalijama u mentalnom razvoju. Sada kroz radionice prolazi 80 korisnika

– Mi sada imamo 987 registrovanih lica ometenih u mentalnom razvoju, ali to nije konačna brojka. Zabrinjava procena da ih skrivenih od javnosti ima oko 2.500. Predrasude sredine i porodica u kojima žive ovakva lica su i dalje izuzetno jake. Predstoji nam veća aktivnost da takve osobe izvučemo iz „porodičnih skrovišta“. Otvaranjem Regionalnog centra, dobijamo nove uslove za intenzivniju aktivnost u tom pravcu, naglašava Delić.

MNRO u ovom gradu postoji od 1981. godine. Otvaranje Regionalnog centra podrazumeva i prijem novih radnika. To više ne zavisi od Udruženja MNRO, već od lokalne samouprave koja mora da obezbedi finansijska sredstva za upošljavanje radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari